Jan Burian ví, Jak zestárnout

Praha - Nezahořknout, nezakysnout, nezatrpknout, nezesládnout! zní motto písničkáře, spisovatele, neúnavného inovátora a nepřehlédnutelné osobnosti české hudební scény Jana Buriana. Vedle nového alba, na němž nabízí trochu ironický návod, Jak zestárnout, vydal aktivní Burian monografii o svém otci s názvem Nežádoucí návraty E. F. Buriana a dnešním koncertem v pražském Divadle Archa oslaví své 60. narozeniny. „Svůj věk označuji jako třicet plus třicet, to zní o něco lépe,“ komentuje své kulatiny Burian.

Jak zestárnout je třetí deska, na které Burian spolupracoval se svým synem Jiřím, členem formace Republic of Two, stejný počet natočil s druhým synem Janem. Nahrávka vznikala celý rok v domácím studiu Jiřího Buriana. Textově jde o velmi osobní záležitost, moderní hudební tvář desce dodávají samply a elektronické i africké nástroje. Album pokřtí 4. května v pražském Jazz Docku.

Nové album se podle jeho slov v sedmi případech zabývá tématem stárnutí a vyhasnutí, v případě písně Ostré lokty se jedná o „moralitku“ a další písně by měly vést k zamyšlení. „Není to právě laskavý český humor, spíš takové relaxační písně, člověk si potřebuje zanadávat,“ uvedl.

Kladivo na nejtrapnější mýty o E. F. Burianovi

Kromě svých hudebních počinů nedávno vydal publikaci nazvanou Nežádoucí návraty E. F. Buriana. Po padesáti letech jde o první monografii jednoho z nejvýznamnějších představitelů české divadelní scény. Jan Burian ji označuje za „kladivo na ty nejtrapnější mýty“ o jeho otci, který bývá obviňován ze spolupráce s komunistickým režimem.

Nedělní koncert v Divadle Archa nabídne od 20:00 hodin jako Burianovy hosty skupiny Republic of Two, Kyklos Galaktikos a další gratulanty, jejichž jména zatím oslavenec tají. Zazní nové písně i starší skladby. Pokud by si mohl jubilant vybrat, pozval by prý Beethovena, Johna Cageho, Davida Byrna, Jiřího Suchého nebo Lenku Dusilovou.

V příštím měsíci, konkrétně 20. a 21. dubna, připravuje Jan Burian již desátý ročník Festivalu osamělých písničkářů, který se uskuteční v pražském Kulturním centru Kaštan. Představí celkem 26 písničkářů, které označuje jako „profesně přátelskou partu“.

Jan Burian, který je známý svým účinkováním v pořadu Burianův den žen, začínal ve dvojici s Jiřím Dědečkem, v 80. letech se ale jejich cesty rozešly. S klávesistou Danem Fikejzem pak nahrál své první sólové album Hodina duchů. Jeho texty zpívali například Michal Prokop, Vladimír Mišík či Marta Kubišová. Burianova sólová diskografie již čítá přes desítku titulů. Jeho literární tvorba obsahuje kromě básnických sbírek a cestopisů i osobní zápisky a fejetony. Je spoluautorem i řady filmových dokumentů, v současné době má rozhlasový pořad S Janem Burianem na sever a plánuje vydat dvojalbum svých písní s doprovodem klavíru.

Vydáno pod