Febiofest on-line: Zuzana Kronerová

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkuje web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které jsou hosty přehlídky. 25. 3. odvysílal v přímém přenosu tiskovou konferenci slovenské herečky Zuzany Kronerové.

Zuzana Kronerová (* 1952) pochází z herecké rodiny, otec byl významný herec Jozef Kroner a matka taktéž herečka Terézie Hurbanová-Kronerová. Kronerová vystudovala herectví a dramaturgii na bratislavské VŠMU a svou kariéru začala v Divadle pro děti a mládež v Trnavě. Od té doby prošla několika divadelními scénami. Než dostala první nabídku na velké plátno, hrála především v televizních filmech a seriálech (Nebezpečné známosti, 1983; Pařížský život, 1978; Inkognito; 1978). První příležitost před filmovou kamerou pak přišla v roce 1980 ve snímku Nevera po slovensky režiséra Juraje Jakubiska. Největší filmový zlom přišel však až po jednadvaceti letech, kdy získává Českého lva za roli prostitutky ve snímku Divoké včely. S režisérem Bohdanem Slámou pak spolupracuje i na všech dalších filmech, od Štěstí (2005) přes Venkovského učitele (2007) až po nejnovější Čtyři slunce (2012).

V rámci Pocty Zuzaně Kronerové zařadil festival do programu čtyři snímky: Břehy něhy, Divoké včely, Fénix a Perfect Days - I ženy mají své dny.

Zuzana Kronerová ve filmu Břehy něhy (1982, režie: Fero Fenič)
Zdroj: ČT24/MFF Praha - Febiofest

Záznam bude k dispozici na stránkách Febiofestu. Dalším přímým přenosem bude 26. 3. od 12:30 tisková konference Andreje Zvjaginceva.

19. ročník Febiofestu se koná od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech.