Miroslav Táborský odhalí Národní klenoty

Praha – Možnost seznámit se nejen s jedinečnými památkami zapsanými na seznamu kulturního dědictví UNESCO, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí, nabídne ode dneška nový dokumentární cyklus České televize Národní klenoty. Na dvanáct jedinečných míst, kterými provede herec Miroslav Táborský, se diváci mohou vydat každé pondělí od 22:05 na programu ČT1.

Všechny památky, jež nový seriál představí, se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. A netýká se to pouze měst, jako jsou např. Třebíč, Telč, Kutná Hora, Kroměříž, Litomyšl nebo Olomouc, i Praha je zastoupena dvěma díly pojednávajícími v historickém jádru o stovkách památkových objektů – kostelů, paláců i jiných staveb (jako např. Hradčany, Chrám sv. Víta, Karlův most a jeho sochařská výzdoba) všech architektonických stylů.

„Každá památka je něčím specifická. Snažili jsme se to z dramaturgického hlediska rozdělit tak, aby to bylo pro diváka co nejpoutavější. Dokumentů například o Českém Krumlově už byla natočena spousta, takže cílem bylo podívat se na to z pohledu, čím jsou ty památky výjimečné. Snažili jsme se zaměřit především na tyto momenty a ukázat divákům, v čem to světové dědictví spočívá,“ vysvětluje režisér Jiří Diarmaid Novák. Tvůrci se chtěli především vyvarovat toho, aby byl divák zahlcen informacemi. „My jsme si dávali takové heslo – co nejméně letopočtů, nedělat středoškolské referáty a nechat mluvit obraz,“ dodává režisér.

Do seznamu se dostal např. též Lednicko-valtický areál, který se řadí mezi největší upravované krajiny v Evropě, s barokní architekturou a menšími novogotickými stavbami pojatými v romantickém duchu (Skleník, Lovecký zámeček, Minaret, Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Nový dvůr, Hraniční zámeček, Chrám Tří Grácií, Obelisk aj.) Ani český venkov nebyl opomenut. Je zde zastoupen jihočeskou obcí Holašovice, která je se svými sedmnácti statky s typickými štíty ve stylu jihočeského baroka a obdélnou návsí příkladem nejzachovalejší jihočeské lidové architektury 18. a 19. století.

  • Telč zdroj: ČT
  • Holašovice zdroj: ČT

Roli průvodce pořadem tvůrci svěřili herci Miroslavu Táborskému. „Oslovili mě s tím nápadem, že nechtějí dělat takový ten typický dokument, kde jsou jen obrázky a běží hlas pod obrazem. Chtěli “živého„ člověka, který prochází těmi památkami a některá místa ukazuje naživo… Je to taková přijatelnější forma dokumentu,“ říká Táborský. Třináctidílný cyklus Národní klenoty odstartuje dnes od 22:05 na programu ČT1. První zastávkou bude již zmíněný Český Krumlov – od řeky k nebesům.