Febiofest on-line: Setkání se Slawomirem Idziakem

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkovává web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které jsou hosty přehlídky. 27. 3. odvysílal v přímém přenosu tiskovou konferenci polského kameramana Slawomira Idziaka.

Slawomir Idziak (* 1945) je světově neproslulejší kameraman polského původu. Spolupracovník Krzystofa Zanussiho, Ridleyho Scotta, Krzystofa Kieślowského nebo Michaela Winterbottoma je tvůrcem uměleckých i mainstreamových titulů. Je autorem obrazové stránky filmů jako Harry Potter a Fénixův řád nebo Černý jestřáb sestřelen (za tento film byl nominován na Oscara a cenu BAFTA). Na Febiofestu představí svou práci ve 3D – snímek Varšavská bitva 1920 v režii Jerzyho Hoffmana. Uváděn je v rámci nové sekce festivalu Svět ve 3D.

Záznam bude k dispozici na stránkách Febiofestu. Dalším přímým přenosem bude 28. 3. od 12:00 tisková konference kanadského režiséra Denise Côtého.

19. ročník Febiofestu se koná od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech.