Febiofest on-line: Setkání s Denisem Côtém a Pawlem Pawlikowskim

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkoval web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které byly hosty přehlídky. Posledním příspěvkem byl 28. 3. přímý přenos tiskové konference kanadského režiséra Denise Côtého a britského režiséra polského původu Pawla Pawlikovského.

Kanadský režisér Denis Côté (* 1973) se stal na Febiofestu stálicí experimentální sekce Proti proudu. Držitel Zlatého leoparda z MFF Locarno a dalších festivalových cen letos v rámci svého miniportrétu osobně představí na festivalu tři filmy: Bestiář, Radisson a Všechno, co hledá.

Britský rezident polského původu Pawel Pawlikowski (* 1957) začínal v dokumentárním filmu, kde poprvé funkčně využil svůj vtipně ironický pohled na svět. Debutoval snímkem Lucifer Over Lancashire (1987). Za svůj první hraný film Poslední útočiště získal v roce 2001 cenu BAFTA pro nejlepší debut, za Moje léto lásky pak v roce 2005 cenu BAFTA pro nejlepší britský film. Festival promítá obě tato úspěšná díla, stejně jako novinku Žena z pátého patra. Kromě hraných filmů nabídne rovněž dva Pawlikovského dokumenty - Dostojevský na cestách a Srbský epos.

Pawel Pawlikowski na Febiofestu 2012
Zdroj: MFF Praha - Febiofest/Vladimír Lacena

Záznam bude k dispozici na stránkách Febiofestu.

19. ročník Febiofestu se koná od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech.