Koncerty zahraničních hvězd výrazně podražily

Praha – České fanoušky letos svými koncerty potěší mnoho zahraničních hvězd, mezi nimi Bruce Springsteen, kapely Pearl Jam, Coldplay nebo Red Hot Chili Peppers. Vstupenky na obří show ale proti minulým rokům výrazně podražily. Časy, kdy kapely vydělávaly velké peníze prodejem desek, jsou nenávratně pryč. Hudba se v Česku stále častěji stahuje nebo vypaluje. Návštěvníci koncertů tak budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Největší zisky přinášejí zahraničním muzikantům prodeje lístků na velké stadionové koncerty, i proto se k nám letos vrátí hned několik světových hudebních hvězd. Rozdíl proti minulým vystoupením je v ceně za vstupenku, která je řádově o několik stovek vyšší. „Za několik posledních let se honoráře kapel zvyšují, a samozřejmě ta cena se promítá právě do zvyšující se ceny vstupenek,“ doplňuje Petr Novák z Livenation Czech Republic.

Například lístky na kalifornskou skupinu Red Hot Chili Peppers, která u nás vystoupila naposledy před šesti lety, tehdy stály jedenáct set korun. Za vstup na letošní koncert budou muset fanoušci připlatit téměř čtyři stovky. Stejně tak musí připlatit ti, co vyrazí na legendární Metallicu, a o něco dražší bude i koncert Pearl Jam. „Dnes ta kapela je ekonomický celek, kde je koncert nezbytným nosičem nějakých dalších možností příjmů,“ říká ředitel vydavatelství EMI Vladimír Kočandrle.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Podle redaktora MF Dnes Honzy Vedrala by se ovšem neměl opomíjet fakt, že halové stadionové akce prošly výraznou proměnou a změnily se ve velké multimediální show. „Ty peníze nejdou jen do interpreta a jeho kapely, ale do ohromného technologického parku,“ podotýká. Ceny vstupenek na velké koncerty se u nás i přesto stále drží pod středoevropským průměrem.