Hrady a zámky dobývá jaro i návštěvníci

Praha – Některé památky mají celoroční provoz nebo se nechaly zlákat hezkým počasím a otevřely své brány návštěvníkům už během března, většina z nich ale vstoupí do hlavní návštěvnické sezony poslední březnový den. Jednotlivé hrady a zámky chystají vlastní programy, památky ve správě Národního památkového ústavu mají i společná témata. Sezona 2012 připomene rod Pernštejnů či výročí UNESCO a zároveň s jejím zahájením začíná také projekt Oživlé památky.

Pernštejnský rok byl zahájen 11. ledna, 425 let poté, kdy se svatbou spojily dva významné šlechtické rody – Pernštejnů a Rožmberků, jimž byl věnován loňský rok. V rámci projektu chystají vybrané objekty na osm desítek akcí, které vyvrcholí v květnu výstavou v Salmovském paláci na Hradčanech.

Například v Pardubickém kraji se bude konat v červnu průvod pernštejnské rodiny z Pardubic na Kunětickou horu či o měsíc později akce Král na hradě, která bude připomínkou návštěvy Vladislava Jagellonského před 515 lety na Kunětické hoře při příležitosti pasování synů Viléma z Pernštejna na rytíře.

Stranou nezůstane ani „kolébka“ tohoto šlechtického rodu hrad Pernštejn. Sezonu zahájí v sobotu 31. března výstřely z hradních děl, zahajovací program se pak podle kastelána Jakuba Škrabala ponese s předstihem ve velikonočním duchu. „Máme nejkrásnější a hlavní exponát, myslím, že je to náš trumf ve všech těch výstavách a akcích – hrad Pernštejn,“ poznamenal.

Do projektu se jihomoravská památka zapojí v létě výstavou Pernštejnská historie. „Kromě výstavy se budeme také zabývat tím, jak se na hradě v rozličných dobách žilo, jak se co dělalo, až po takové věci, jak se tenkrát stravovali nebo jak si hrála šlechtická mládež a jak byla vychovávána,“ prozradil kastelán.

Památky ožijí jarem

31. března nezačíná na hradech, zámcích a dalších památkách jen návštěvnická sezona, ale na těch, které jsou ve správě NPÚ, také čtvrtí ročník Oživlých památek. Projekt láká návštěvníky na interaktivní prohlídky, jejich téma se bude každý měsíc měnit. Dubnovým je „jarní dobývání“.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži se do něho zapojil už 30. března Dny poutníků, v nichž do 4. dubna nabídne speciální miniveletrh a prohlídku zámku, včetně zámecké věže. Brány do míst, kam se noha návštěvníkova běžně nedostane, otevře v sobotu „dobývání zámku“ Krásný Dvůr spojené se speciálně oživenými prohlídkami.

Poslední březnový den budou zahajovat novou sezonu ve Velké Březně „otevíráním okenic“, na Buchlově odemykáním hradu s jarmarkem a středověkou muzikou a na Veveří trhem tradičních řemesel.

Některé památky s prvními návštěvníky vítají i jaro, například na zámcích Veltrusy nebo Hradec nad Moravicí, kde mimořádně v sobotu zpřístupní pivovarské sklepy. V Lysicích jaro připomene výstava květin a aranžmá, květinové výstavy chystají také další objekty.

Akce bude pod názvem Jaro s tulipánem zahájena 31. března v moravských Bučovicích (do 9. dubna), kde si budou moci návštěvníci vychutnat pohled na renesanční zámecké interiéry a barokní kapli v záplavě jarních květů a květinových vazeb. Poté potěší zájemce v jižních Čechách, konkrétně v Třeboni (od 7. do 15. dubna) pod názvem Amarylis a holandský tulipán a na Kratochvíli (od 5. do 8. května), kde lidé mohou zažít Renesanci s tulipánem. Tečkou za jarní květinovou výstavou pak udělají Manýry tulipánu na zámku Náměšť nad Oslavou (od 17. do 20. května).

Putovní UNESCO

Druhým tématem návštěvnické sezony je vedle připomínky šlechtického rodu Pernštejnů také připomenutí 40. výročí od od podpisu Úmluvy o světovém dědictví UNESCO, které připadá na letošní rok. „Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem jsme připravili putovní fotografickou výstavu Poznej světové dědictví UNESCO,“ upozornil vedoucí tajemník České komise pro UNESCO Milan Kuna.

Výstava se v březnu představila na Karlštejně, další zastávkou je zámek Vizovice, kde bude vernisáž v neděli spojena s odemykáním zámku, a poté Náchod, Mníšek pod Brdy nebo Křivoklát. Putování zakončí výstava v galerii ostravského Dolu Michal.

Kromě výročí UNESCO a Roku Pernštejnů se mohou návštěvníci těšit i na akce a programy, které se konají každoročně – v dubnu Mezinárodní den památek a v září Dny evropského dědictví a Hradeckozámecká noc.

Hrady a zámky ve správě NPÚ
Zdroj: ČT24

V České republice je celkově asi 400 hradů a hradních zřícenin a kolem 1600 zámků. Ve více než stovce objektů, které jsou ve správě Národního památkového ústavu se s novou návštěvnickou sezonou vstupné zvyšovat nebude.