Iva Janžurová se ocitá Na mělčině

Praha - Herečka Iva Janžurová přijala roli mimo své domovské Národní divadlo. Na prknech pražského Kalichu ztvární hlavní roli tragikomedie Na mělčině. Text nizozemského autora Franka Houtappelse vypovídá o dvou sestrách, jejich matce, tátově popelu a manželství s „omezenou trvanlivostí“. České premiéry inscenace, kterou režíruje Jakub Nvota, se má zúčastnit autor osobně.

Po boku Ivy Janžurové se kromě Barbory Munzarové a Miroslava Vladyky objeví její dcera Sabina Remundová. Nezbytnou rekvizitou tohoto příběhu je urna s popelem zemřelého muže, podobně jako před lety ve filmu režisérky Alice Nellis Výlet, kde se obě herečky potkaly ve stejných rolích matky a dcery, jako je tomu nyní. „Je to spolupráce s dokonalým profesionálem, který mě nijak nestresuje,“ podotýká Remundová.

Janžurové hrdinka Ingrid je čerstvě ovdovělou matkou dvou dcer. Mia (Sabina Remundová) má pubertální děti, silný pocit zodpovědnosti, starost o mámu a nefunkční manželství. Mladší Roos (Barbora Munzarová) je bývalou školní kráskou. Děti nemá, zato má přepychovou rezidenci v Bangkoku a nefunkční manželství. Čtyřlístek hrdinů doplňuje melouchař a bývalý spolužák dcer Walter (Miroslav Vladyka). Se všemi se Ingrid vydává na misi pod heslem „budete šťastní, ať se vám to líbí, nebo ne“. Zamíří do Thajska, kde budou praskat ledy, tajemství i urny.

Režisér Jakub Nvota o inscenaci Na mělčině

„Není mnoho současných her, které by nabízely tři velké herecké příležitosti pro ženy. Tato komedie takovou hrou je. Disponuje životní moudrostí, humorem a zároveň je v ní odvěký příběh běhu času, vnímaný přes model rodiny. Každý z nás dospěje pod ochranou rodičů, aby záhy začal chránit je, starat se o ně a doufal, že je pro svoje děti tím, čím byli rodiče pro něho. Odvěké střídání generací přináší pravdy, ale i trpkost, ironii života a humor jako zbraň.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Podle Nvoty je forma hry klasická, dialog konverzační a stylizace téměř žádná, bez experimentů. „Ale její hloubka a pravda jsou skutečné, zralé, obyčejné. Je v ní spousta věcí, které mě v divadle baví. Hovoří o složitých situacích, ale nepoučuje. Tam, kde už to nejde dál vážně, přinese humor a pomůže divákům strávit tak závažné téma,“ dodal režisér. Autorem scény je držitel Radokovy ceny Martin Černý, kostýmy navrhla Lucie Loosová.

Svou domovskou scénu opouští Iva Janžurová jen zcela výjimečně

Iva Janžurová hraje v Národním divadle od roku 1987 a nabídku k hostování na jiných scénách přijala pouze dvakrát. Kromě divadla Kalich to bylo v roce 1998 v Divadle Na Zábradlí, kde hrála v Kočičí hře. Tentokrát šla za zajímavou rolí a žánrem tragikomedie, který má ráda.

Hru Na mělčině objevil režisér Jakub Nvota před třemi lety a v premiéře ji tehdy uvedl v prešovském divadle. Pražské divadlo Kalich hru uvede poprvé ve středu 4. dubna.

Vydáno pod