Muzeum 3000 - portál pro dynamické muzejní zpravodajství

Praha - Zpravodajský portál Národního muzea s názvem Muzeum 3000 od 4. dubna 2012 přináší rozhovory, reportáže a videa nejen ze zákulisí Národního muzea. Návštěvník stránek se může seznámit i s nejnovějšími zprávami z muzejních výzkumů a objevů. Zároveň lze na portálu komentovat články či klást otázky pracovníkům, kteří se budou pravidelně vyjadřovat k aktuálnímu dění v muzeu pomocí online rozhovorů.

„My jsme se rozhodli, že nechceme poskytovat pouze pasivní informace, a před rokem jsme začali pracovat na portálu, který by měl přinášet zajímavosti, zprávy, odhalení ze zákulisí nejen Národního muzea. Jedná se tedy o zpravodajský portál oborově profilovaný,“ konkretizoval pro ČT24 generální ředitel NM Michal Lukeš.

Ivana Havlíková, vedoucí vnějších vztahů NM, ho doplnila: "Je to portál, který má umožnit doslova nahlédnout do zákulisí muzea. Věnuje se širokému množství témat. V rubrice Aktuality se lidé seznámí s věcmi, které doslova muzeem hýbou v současné době. Zajímavosti předloží široké spektrum záležitostí jak z historie, tak třeba zajímavosti o kuriozitách ze sbírek či různé záhady depozitářů. Rubrika Věda přiblíží nejrůznější vědecké objevy. Samostatný oddíl pak má i téma rekonstrukce a tvorby nových expozic.

Rozhovor s Michalem Lukešem (zdroj: ČT24)

Portál využívá žurnalistické formy, informace prezentuje jak přes články, tak za pomoci rozhovorů nebo videoreportážemi. Nezapomíná se ani na zahraniční návštěvníky, pro něž je zde připravena anglická mutace, která uvádí Muzeum 3000 a Národní muzeum do mezinárodního kontextu.

„Je to pochopitelně krok vstříc mladé generaci, která je zvyklá pohybovat se v on-line prostoru, ale obohacením by to mělo být pro každého. Chceme opravdu přinášet nejnovější zajímavosti, pracovat investigativně. Tak například pátráme po tom, na co zemřel Tycho Brahe, odhalíme tajemství mozku Františka Palackého atd. Prostě, mělo by to přinášet atypické, dynamické informace,“ uzavřel rozhovor Michal Lukeš.