Bytostná výtvarnice Věra Krumphanzlová vystavuje ve Viole

Praha - V Divadle Viola vystavuje svá díla výtvarnice Věra Krumphanzlová, výtvarnice se širokým záběrem. Studovala kaligrafii a sumii na japonské ambasádě a v Japanologické společnosti v Praze. Podílela se na česko-francouzském celovečerním kresleném filmu „Divoká planeta“, pracovala v rozhlase, v televizi jako výtvarná redaktorka a kmenová ilustrátorka několika deníků a časopisů. Ilustrovala přes 30 knih a učebnic, navrhla přes 100 obalů na CD a MC. Výstava ve foyeru Divadla Viola potrvá do 28. dubna.

„V současné době se více věnuje volné tvorbě, uchvátily ji barvy, které svítí z jejích pláten. Pohybuje se na pomezí divoce barevné abstrakce, decentního realismu s nápadem, snových impresí a spontánní expresivity. Podobně jako surrealisté reaguje na společenské a filozofické problémy a zároveň ponechává svým snům a niterným prožitkům možnost, aby vedly její štětec, staly se hlubokou a výraznou inspirací. Proto jsou její obrazy živé a neopakovatelné, divákům pochopitelné. Velice často evokují každému známé pocity, dostávají se takřka pod kůži a vyjadřují přesně to, co sami cítíme, ale nedokážeme lehce formulovat,“ popsala současnou tvorbu výtvarnice novinářka Jindřiška Kodíčková. 

Před pár lety podstoupila měsíční pobyt v malířském ateliéru francouzského malíře Jeana Miotte, který ji dle vlastních slov velmi poznamenal. V expozici ve Viole jsou k vidění některé její práce z tohoto období. Další výrazná inspirace, kterou výstava přibližuje, přišla s pobytem na Mezinárodním setkání malířů v Czerna Piec v Polsku. 

  • Věra Krumphanzlová Modravá krajina zdroj: Věra Krumphanzlová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3448/344780.jpg
  • Věra Krumphanzlová V šest ráno zdroj: Věra Krumphanzlová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3448/344781.jpg
  • Věra Krumphanzlová Kopec zdroj: Věra Krumphanzlová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3448/344779.jpg
  • Věra Krumphanzlová Czarna Piec zdroj: Věra Krumphanzlová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3448/344778.jpg

„Byla tam neskutečně přátelská atmosféra skloubená s magickým působením přírody, vznikly zde mé poslední obrazy. Ty stáže mi přinesly pokoru, světlo, porozumění a nové kontakty. Byla jsem tam vlastně už ve zralém věku, ale velmi závidím dnešním mladým výtvarníkům, že mohou jet studovat třeba do Paříže a moc jim to doporučuji. Tam jsem si uvědomovala, co jsem kdysi mohla dělat a kam dojít, kdybych mohla. V sedmdesátých letech nebylo snadné jen vycestovat, natož někde legálně pobývat, studovat a pak se vrátit. Vůbec si nenaříkám, měla jsem štěstí i tak, na prima lidi, na krásnou práci, už jen v tom, že jsem si nikdy nemusela vydělávat něčím, co by mne nebavilo,“ říká výtvarnice. 

Věra Krumphanzlová pro příští rok připravuje velký česko-slovenský projekt v písecké Sladovně - ukázku scénografie a ilustrací vlastních a svého strýce Jána Ladvenici.

Vydáno pod