Zemřel průkopník kytarových zesilovačů Jim Marshall

Londýn - Ve věku 88 let zemřel britský průkopník kytarových zesilovačů Jim Marshall, jehož přístroje pomáhaly utvářet zvuk moderního rocku a používaly je největší kytarové hvězdy. Marshall trpěl rakovinou a utrpěl několik mrtvic, uvedl jeho syn Terry.

Jim Marshall začínal jako bubeník a později založil obchod s hudebními nástroji. Někdy v roce 1960 ho mladý Pete Townshend, později kytarista The Who, vybídl, aby nabídku obchodu rozšířil i o kytary, bicí a zesilovače.

Marshall si najal technika, který mu pomáhal s vývojem zesilovače. Prvních pět prototypů odmítl, ale zvuk šestého se mu zamlouval a první den prodeje na něj dostal 23 objednávek. Prodával je pak od roku 1962 prostřednictvím své firmy Marshall Amplification. Zaměřoval se na finančně dostupné přístroje namísto drahých zesilovačů dovážených z Ameriky.

Slash: Zesilovače Jima Marshalla budou žít navždy

Jeho zesilovače začaly používat největší hvězdy rockové kytary od Jimiho Hendrixe, Townshenda, Jimmyho Page, Erika Claptona po Richieho Blackmorea. Od té doby patří kytarista před zesilovačem se známým Marshallovým logem k nejznámějším obrazům rockové hudby. Jim Marshall si vysloužil přezdívku Lord of Loud nebo Father of Loud (Pán nebo otec hluku). Je považován za jednoho ze čtyř zakladatelů rockového vybavení spolu s průkopníky rockové kytary Leo Fenderem a Les Paulem, stejně jako s vynálezcem snímače Sethem Loverem.

„Zpráva o smrti Jima Marshalla je hluboce zarmucující,“ napsal na Twitteru bývalý kytarista Guns N' Roses Slash. „Rock and roll už bez něj nikdy nebude jako dřív. Ale jeho zesilovače budou žít navždy.“ Marshall dostal Řád britského impéria za zásluhy o hudební průmysl a za to, že věnoval miliony charitativním organizacím.

Vydáno pod