Literární časopisy bojují s krizí

Praha – Odborná komise ministerstva kultury, která rozděluje peníze pro literární časopisy, hrozí rezignací. Argumentuje tím, že úřad dlouhodobě utahuje finanční kohoutky a na letošek jí přidělil jen 12 milionů korun. Krize je přitom dlouhodobá, už několikátý rok po sobě klesá zájem ministerstva podporovat český literární život.

Od roku 2008 klesla podpora o celou polovinu, oproti minulému roku o 20 procent. Krizi navíc prohloubilo i zvýšení DPH. „Některé z časopisů jsou na tom závislé opravdu stoprocentně,“ říká šéfredaktor časopisu A2 Karel Kouba.

Odborná komise se rozhodla podporovat především pravidelně vycházející časopisy. Šance na příspěvek se tak zvyšuje s větším nákladem a delší tradicí. „Vůbec nejhůř na tom pak byli žadatelé, kteří pořádali literární večery,“ vyzdvihl člen odborné komise Vladimír Pistorius.

Literární časopisy v roce 2012
Zdroj: ČT24

Ministerstvo kultury dlouhodobě prosazuje financování příspěvkových organizací, například Národního divadla. Na kulturu vně velkých kamenných institucí již ale nezbývají peníze. „Ministerstvo kultury má především povinnost starat se a financovat příspěvkové organizace,“ potvrzuje mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. Ty však spolykají více než dvě třetiny rozpočtu ministerstva.

Snížení příspěvků se dotkne i literárních festivalů, odborná komise podpořila pouze čtvrtinu přihlášek.