Velikonoce na ČT potěší i poučí

Praha – Ke sváteční pohodě chce přispět i Česká televize programem, který nabídne pobavení i poučení. Na obrazovce ČT diváky potěší pohádky a rodinné filmy, pobaví zábavní pořady, poučí dokumenty a duchovní rozměr Velikonoc připomenou pořady s náboženskou tématikou. Velikonoční pondělí pak bude už tradičně patřit Kuřeti, tedy sbírce Pomozte dětem.

Velikonoce s pohádkou a filmem: Pro malé i ty velké milovníky pohádkových příběhů jsou připraveny televizní pohádky Poklad na Sovím hrádku, O nejchytřejší princezně nebo Fišpánská jablíčka. Pro celou rodinu jsou určeny výpravná filmová pohádka O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli, dobrodružný pohádkový příběh Král sokolů i francouzská filmová adaptace knížek Reného Goscinnyho Mikulášovy patálie.

Z české filmové klasiky diváky opět potěší Hrátky s čertem nebo komedie Adéla ještě nevečeřela. Chybět nemůže král komiků Vlasta Burian, tentokrát jako Hrdinný kapitán Korkorán. Ze současné české kinematografie se diváky pokusí zaujmout příběhy moderního rodičovství v koprodukčním filmu České televize Mamas & Papas Alice Nellis. Láska na druhý pohled se rozhoří v americké romantické komedii Zatímco jsi spal.

Mikulášovy patálie
Zdroj: ČT24/ČT

Velikonoce zábavné: Soutěžní večer v přímém přenosu Autoškola národa bude celostátním testem řidičských dovedností. S vyhlášením nejlepších divadelních komedií a komediálních hereckých výkonů roku 2011 seznámí Grandfestival smíchu.

Velikonoce duchovní: Kromě pohádek věnuje vysílání České televize prostor i duchovnímu aspektu Velikonoc a v přímém přenosu odvysílá bohoslužbu na Boží hod velikonoční z římskokatolického kostela Krista Krále v Ostravě-Svinově a samozřejmě velikonoční poselství papeže Benedikta XVI. městu a světu Urbi et Orbi. Památným místům Izraele a Palestiny se věnuje dokument Svatá země na přelomu tisíciletí. O životě jednoho z nejvýznamnějších křesťanských filozofů vypráví dvoudílný italský film Svatý Augustin, životní příběh apoštola Pavla pak Biblické příběhy: Pavel z Tarsu. Životní příběh Jana Pavla II. a jeho roli ve světě během šestadvacetiletého pontifikátu mapuje dokument Papež 20. století.

Svatý Augustin
Zdroj: ČT24/ČT

Velikonoce charitativní: Sbírkový projekt Pomozte dětem prostřednictvím živých studií nabídne v pondělí informace o možnostech přispění a o tom, kde peníze pomáhají, zároveň ukáže přípravy velkého večerního pořadu. Zábavním pořadem Pomozte dětem 2012 ve prospěch 14. ročníku sbírkového projektu České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti bude provázet Halina Pawlowská.

Velikonoce s dokumentem a publicistikou: Portrét spolutvůrce slavné éry Činoherního klubu 60. let nabídne dokument Jan Kačer. Na nevšední otázku, zda se mahutem – „vodičem slonů“ – na Srí Lance může stát také žena, přináší Dokumentární klub v německém filmu Mahutova dcera. Nová fakta a souvislosti odhaluje dokument z nejnovější produkce National Geographic Tajemství Titaniku – 100 let od tragédie. Kanadskou dokumentární poemu ze života křehkých motýlů, ale neuvěřitelně vytrvalých letců, zobrazují Monarchové stěhovaví. Příběh slavného spoluautora Večerníčka Radka Pilaře odvypráví dokument Velký malý kluk.

Benefiční večer Pomozte dětem
Zdroj: ČT24/ČT

Velikonoce na stránkách České televize doprovází multimediální projekt Velikonoční kalendář. Především dětem představí jak světské velikonoční zvyky, tak křesťanskou podstatu svátků (pašijový příběh) a jejich prolnutí do hudebních a výtvarných děl.