Barvy 60. let neblednou

Praha – Galerie Moderna zve v měsíci dubnu do jedinečných a zároveň inspirujících let šedesátých. Expozice „Pohyblivé iluze“ má snahu představit jednak relativně svobodné a kulturně intenzivní období, ale i tendence a umělecké proudy, které toto období ovlivňovaly.

Více jak 60 obrazů, kreseb a grafických listů datovaných 1960–1969 si klade za cíl vyzvednout autentičnost i různorodost umění 60. let a zdůrazňuje jeho význam pro budoucí českou výtvarnou scénu. Zastoupeni na výstavě jsou autoři: Jiří Balcar, Vlastimil Beneš, Vladimír Boudník, František Gross, Robert Hliněnský, Josef Istler, Čestmír Janošek, Jiří John, Jan Koblasa, Jiří Kolář, Jan Kotík, Alena Kučerová, Karel Malich, Mikuláš Medek, Vladislav Mirvald, Endre Nemes, Karel Nepraš, Ladislav Novák, Robert Piesen, Jan Smetana, Zdeněk Sýkora, Josef Šíma, Adriena Šimotová, Václav Tikal, Karel Trinkewitz, Aleš Veselý, Ladislav Zívr, Jan Zrzavý a další. 

„Obecně se říká, že 60. léta jsou zlatým věkem nejenom pro české výtvarné umění, ale také pro film, literaturu, hudbu a divadlo. V širším slova smyslu pro celou společnost jako doba, kdy po letech útlaku začala tzv. liberalizace a život se stal o něco málo svobodnější a snesitelnější než předtím. Podstatná část českého umění šedesátých let byla vnímána v centrech výtvarného dění jako anachronismus středního proudu a modernistický konformismus. Náhradou klasických technik modernismu se stále víc stával objekt a bezpředmětné umění. Další málo probádanou oblastí byly nové technologie – geometrie těles v prostoru a čase. V poválečné historii českého moderního umění bývá poměrně krátký časový úsek let 1964-1969 označován jako období největšího rozmachu,“ charakterizuje tvůrčí období 60. let literární kritik Jiří Olič. 

Výstava Pohyblivé iluze se koná v Galerii Moderna na Masarykově nábřeží 24, Praha 1, od 29.3. do 29.4. 2012, PO-NE 10-12 a 13-18 hodin. (tel: 222 520 252) (příští výstava od 3.5. 2012 JOSEF VÁCHAL).