Pocta Škvoreckému - 24 hodin s '68 Publishers

Praha - Soukromé gymnázium Josefa Škvoreckého připravilo na středu celodenní poctu zesnulému spisovateli a nakladateli, po němž je pojmenováno. 24 hodin předčítají známé osobnosti úryvky z děl vydaných v exilovém nakladatelství '68 Publishers.

„Chtěli jsme připomenout nakladatelství jako takové a spisovatele, kteří v něm v 70. a ž 90. letech publikovali,“ uvedl k akci Václav Krištof, předseda Společnosti Josefa Škvoreckého.

Autoři spjatí se slavným exilovým nakladatelstvím, které založil Josef Škvorecký spolu se svou manželkou Zdenou Salivarovou před 41 lety v kanadském Torontu, si mohou text ke čtení vybrat podle vlastního uvážení z knih vydaných nakladatelstvím '68 Publishers.

Čtení se účastnili například spisovatelé Ludvík Vaculík nebo Ivan Klíma, písničkář a předseda PEN klubu Jiří Dědeček. Každý z účastníků má na přednes svého textu vymezený čas deset až dvacet minut. Mezi hosty byl i Petr Kaňka, režisér dokumentu Gentleman Josef Škvorecký.

Nonstop čtení, které začalo ve středu v osm ráno, je volně přístupné veřejnosti. Zájemci si mohli do budovy gymnázia přijít poslechnout také novináře a spisovatele Karla Hvížďalu,  Michala Viewegha nebo Vladimíra Karfíka. Program zakončí ve čtvrtek v 7:40 Jiří Stránský.

Vzhledem k tomu, že byl Škvorecký taky vášnivým milovníkem hudby, není nonstop čtení omezené jen psaným slovem. Představuje i písně, které měl rád. V programu se tak objevili muzikanti Jaroslav Hutka, Jiří Stivín či Jan Vodňanský. Na akci zazpívala také Eva Pilarová. „S Josefem Škvoreckým jsem se poznala někdy na začátku 60. let a bylo to těsně po tom, co jsem si přečetla v Literárních novinách ódu na Evu Fitz Pilarovou. Když se pak v 90. letech vrátil sem a ptali se ho, na co se nejvíc těší, tak odpověděl, že na španělské ptáčky a Pilarovou,“ připojila zpěvačka vzpomínku na spisovatele.

Náchodský rodák Josef Škvorecký, autor Zbabělců či Tankového praporu, patří k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům. Od roku 1969 žil a pracoval v Torontu, kde také založil nakladatelství '68 Publishers vydávající české exilové autory a v Československu zakázaná díla. Zemřel letos v lednu.