Prodírání za půlnoc

Vejdete-li tentokrát do renomované komorní fotografické galerie v kouzelném nenarušeném nádvoříčku mezi Anenským náměstím a Náprstkovou ulicí, přivítá vás docela prozaicky tma. A pokud ne zcela úplná, galerista ji okamžitě zatažením záclon a zhasnutím světel přivolá. Hlavní prezentační stěna totiž nabídne osm velkých světelných vitrín, kde se odehrává takřka neviditelný příběh a ten musíme sledovat v naprosté tmě.

Autorka k němu v textu uvádí: „Velmi mě přitahuje noc. Vábí mě a láká. Děsí. Prodírám se lesem až za půlnoc. Sníh začíná světélkovat, stíny se rýsují ostřeji, známá místa odhalují netušené aspekty. Loužičky jasného světla kloužou lesní krajinou nečekanou rychlostí. Pak se vše náhle ponoří zpět do tmy, oblohou letí mraky.“

A budete se možná divit, to všechno - pro někoho však to málo - na oněch prosvětlených fotografiích najdete. Navíc autorka své záběry neupravuje ani neretušuje, opravdu vidíme to, co ona na svých temných toulkách tichými půlnočními krajinami či spíše mýtinami ještě trochu zasněžených lesů. Její makrofotografie ukazují noční pravdu a krásu, není to imaginární vymyšlenost. Obdivuji autorku, která nachází krásno tam, kde je většinou všichni tušíme a nenapadne nás je zvěčnit. Těch osm fotografií vznikalo jako makrofotografie za jasných nocí tří po sobě jdoucích zim.

Vše se nám přiblíží, zjistíme-li, že Štěpánka Ročková je vlastně, a to je možná logické i šokující zároveň, Váchalovou obětí. Na univerzitě zakončila studia diplomovou prací o literární stránce slavné Váchalovy knihy Šumava umírající a romantická. To on je její velkou inspirací, stojí za jejím vnímáním. I když je autorka z Prahy, mnoho času tráví na Kvildě, kde se vůčihledně nechává prostupovat Váchalovským viděním. Buďme odvážní – dokonce, možná díky fotografickému zpracování, směle dosahuje jeho virtuozity a poetičnosti.

Letošní Velikonoce, většinou v chladu a bez jasu, jako by si tuto svéráznou výstavu zasloužily. Totéž platí i pro vás – nečekejte barvy, čekejte noční zamyšlení. A kouzlo.

ŠTĚPNÁKA ROČKOVÁ / ZA PŮLNOCÍ. Kde a kdy: Galerie Fotografic, Stříbrná 2, průchozí ulička mezi Anenským náměstím a Náprstkovou ulicí; otevřeno denně mimo úterý 13:00–18:00. Výstava potrvá do 15. 5. 2012.