Jsem Boyd, William Boyd

Londýn - Další knihu o Jamesi Bondovi napíše britský romanopisec William Boyd. Děj dalších dobrodružství slavného agenta 007, jejichž původním autorem je Ian Fleming, se bude odehrávat na konci 60. let a Bondovi bude kolem 45 let.

Titul i podrobnosti knihy jsou zatím tajné. Boyd pouze uvedl, že se chce vrátit ke kořenům. „Napsal jsem dvě knihy, které se zabývají špionáží a v zápletce řady mých románů jsou tajné operace a skryté identity. Iana Fleminga jsem nepotkal… ale dost jsem o něm psal a vystupuje i v mé knížce (Každé lidské srdce),“ uvedl šedesátiletý spisovatel.

Z Boydových románů vyšly česky například Brazzavilská pláž či Věčný neklid. Za romány Zmrzlinová válka a Každé lidské srdce byl nominován na prestižní Bookerovu cenu. Kniha s Jamesem Bondem vyjde koncem roku 2013, tedy 60 let od vydání první bondovky Casino Royale. Letos v říjnu půjde také do kin nový film o Bondovi Skyfall.

Fleming zemřel v roce 1964. O Bondovi napsal 12 románů a dvě knihy povídek. V psaní příběhů o slavném agentovi pak pokračovali další autoři - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner a Raymond Benson.

Boyd je již třetím autorem, který v posledních letech napíše oficiální pokračování dobrodružství agenta 007. Američan Jeffery Deaver loni vydal Nula stupňů volnosti a Sebastian Faulks v roce 2008 Peklo pro zvané.

Vydáno pod