Čestmír Suška promlouvá řezem do železa

Praha - Milovníci masivního umění si mnou ruce. V pražském Centru současného umění DOX je k vidění výstava sochaře Čestmíra Sušky, která se soustředí na tvarování a řezy do průmyslového železa. Příchozí tak budou mít možnost spatřit autorovy dosud nevystavené práce z období let 2008–2012.

Hlavní expozice je rozdělena do dvou částí pojmenovaných Inside a Outside. První zmíněnou budou moci návštěvníci obdivovat v samotných prostorách DOX. Druhá část, jak už ostatně sám název napovídá, se rozprostírá venku na dvoře. Celou výstavu navíc uzavírá populární projekt Rezavé květy, s nímž se Suška podíval i do zahraničí a s jehož érou se také definitivně rozloučí. 

Nabízí se domněnka, že si autor mohl nevšední nápady na perforace a mutace průmyslových nádrží přivést z amerického Vermontu, kde v roce 2005 navštívil sběrny kovových odpadů. On sám však podle svých slov inspiraci hledá v nejvšednějších věcech či v banálních vzorech, jež nachází kolem sebe – a následně je pak řezem vyobrazí do železa. Podobným způsobem tak například vyobrazil vzor na svém kabátu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Soubor perforovaných a svařovaných průmyslových nádrží a jejich mutací, který výstavou OUTSIDE / INSIDE v centru DOX vrcholí, se tváří zdánlivě odtažitě od předchozích postupů. Princip slupky a svébytného vnitřního prostoru se však objevuje už v jeho dřívějších objektech z pálené hlíny,“ komentovala výstavu kurátorka Magdalena Juříková.  

S výstavou nazvanou Inside se Praha rozloučí 3. června tohoto roku, zatímco její kolegyně Outside se zdrží až do 31. srpna.

Čestmír Suška - výstava v DOX
Zdroj: ČT24