Kerouac je Na cestě už 55 let

Praha - Literární večer věnovaný Jacku Kerouacovi a 55. výročí vydání jeho románu Na cestě (On the Road) bude dnes, 12. dubna, hostit Americké centrum. Večer pořádá Literární akademie, zazní na něm ukázky z Kerouacova kultovního díla a zúčastní se ho překladatelé jeho románů Jiří Josek a Josef Rauvolf.

Doplní je amerikanista Jiří Hanuš a Petr Onufer, redaktor nakladatelství Argo, které vydává Kerouacovy knihy v češtině. Slavný a pro mnohé určující román Na cestě vyšel v tehdejším Československu již v 70. letech v překladu Jiřího Joska.

„Beatnici byli proti americkému establishmentu a tento (socialistický) režim měl pocit, že je-li někdo proti americkému establishmentu, tak to jsou naši přátelé. V této podivné logice tomu přáli,“ vysvětluje Josek, proč mohl svobodomyslný román vyjít v zemi a době svázané cenzurou.

Autobiografický román Na cestě, zachycující toulky začínajícího spisovatele napříč Amerikou, se počátkem 60. let stal manifestem beatnické generace. Jeho autor v něm zobrazil komunitu lidí odmítajících konformní způsob života. Spolu s Allenem Ginsbergem a Williamem Burroughsem byl hlavním představitelem beatniků. Do své smrti v roce 1969 napsal ještě dalších pět románů.

Jack Kerouac
Zdroj: ČT24/Čtenářské doupě

„Román Na cestě je sice nejznámější, ale ne nejlepší, tím je, podle mého názoru, román Vize Codyho, což potvrzuje i Allen Ginsberg, který byl dlouholetým Kerouacovým přítelem. To, že kniha Na cestě byla napsána za tři týdny, je vlastně legenda, kterou autor, pravděpodobně z určité spisovatelské ješitnosti, sám šířil. Je pravdou, že tu poslední verzi za tři týdny přepsal na dlouhou roli papíru. Slepil si pauzáky a dal si je do psacího stroje. Vařil si kafe, cpal se benzedrinem a bušil do stroje. Když to za ty tři týdny dopsal, šel do nakladatelství, otevřel dveře do velké redaktorovy kanceláře a vítězoslavně vykřikl: 'Tady to máš!' a vhodil roli dovnitř, kde se rozvinula jako koberec. Redaktor, dle svědectví, koukal jako puk. Ale na samotném románu Kerouac pracoval asi 6 let,“ přiblížil okolnosti kolem vzniku románu Na cestě překladatel Josef Rauvolf. 

Rozhovor s Jasefem Rauvolfem (zdroj: ČT24)

V rámci letošního ročníku filmového festivalu v Cannes bude mít premiéru vůbec první filmová adaptace románu Na cestě. „Abych pravdu řekl, nechápu, proč zfilmování trvalo tak dlouho. Hned po vydání knihy se o její adaptaci uvažovalo. Kerouaca měl tehdy hrát Marlon Brando. Existuje dokonce korespondence, kde Jack Kerouac píše Brandovi, že mu bude radit, jak by ho měl hrát. Ale proč film nevznikl, nevím,“ zveřejnil zajímavosti spojené se slavným románem Rauvolf v rozhovoru pro ČT24.

Od Kerouacova narození uplynulo 12. března 90 let, zemřel v roce 1969.

Večery s americkou literaturou jsou společným projektem Literární akademie a Amerického centra při velvyslanectví USA. Představují široké veřejnosti klasiky moderní americké literatury, jejich díla i kulturní a historický kontext doby, v níž tyto knihy vznikaly.

Na téma On the Road se mezi studenty Literární akademie uskutečnil třetí ročník literární soutěže Scribblings, jejíž výsledky budou během večera vyhlášeny. Na další setkání s americkou literaturou jsou naplánovány pořady o Williamu Faulknerovi a o Philipu Rothovi.