Jihlavská galerie modernu nezamlčuje

Jihlava – Díla českých, německých a židovských autorů, kteří tvořili v letech 1880 až 1930 na území Rakouska-Uherska a Československa, připomíná výstava Zamlčená moderna / Iluze a sny v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Návštěvníci uvidí obrazy a kresby osobností evropské moderny a avantgardy – Gustava Klimta, Egona Schieleho, Oskara Kokoschky či Edvarda Mucha.

Zhruba 150 vystavených děl pochází ze sbírky soukromého sběratele Patrika Šimona. Výstava je prý jeho osobním tématem, v němž se pokouší díla autorů záměrně zamlčovaných a postupně vytěsňovaných z paměti národa dávat do kontrastu k velkým jménům evropské avantgardy.

„Tito autoři svá díla vystavovali a přitom se přirozeně setkávali bez rozdílu původu, zda jsou z Čech, Rakouska nebo Německa. Roli antagonistických vztahů jim vnutila až pozdější reflexe, na které se podíleli teoretici umění,“ upozornil Šimon. „Výstava chce ukázat, že existuje jen jedno umění, a to je umění kvality.“

  • Otto Mueller / Krajina v Mníšku (1911) zdroj: Oblastní galerie Vysočiny
  • Tina Bauer-Pezellenová - Egon Schiele / Golgota (kolem 1917) zdroj: Oblastní galerie Vysočiny

Z českých autorů nabídne výstava kromě už zmíněných díla Františka Kupky, Luďka Maroda, Bohumila Kubišty nebo Jaroslava Panušky. České Němce zastupují Richard Teschner, Emil Orlik či Wenzel Hablik. Sondou do evropské avantgardy jsou i díla Alfreda Kubina či Julese Pascina. „Unikátnost této sbírky je v tom, že je zaměřena na středoevropský prostor. Zejména na 19. století a zejména na práce na papíře,“ poznamenal k výstavě ředitel galerie Aleš Seifert.

Díla toho nejlepšího z avantgardy a moderny přelomu 19. a 20. století vystavená v Jihlavě jsou pojištěna na částku přesahující 100 milionů korun. Jejich majitel ale odmítá, že by byl investor. Například Kupkova díla prý začal sbírat ještě v době, kdy vůbec nikoho nezajímala. „Investora zajímá zisk, ale sběratele zajímá vášeň, musí se do díla zamilovat. Když o těch věcech sníte, něco se o nich dozvíte, studujete je, tak to je mystika, ty věci přicházejí za vámi samy,“ říká Šimon.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Výstava Zamlčená moderna / Iluze a sny bude otevřena do 7. října. Doprovodí ji odborné přednášky českých a rakouských kunsthistoriků a komentované prohlídky pro veřejnost, některé budou v němčině.