Jo Nesbø se vrátil do Prahy. Poprvé osobně

Praha – Nový Stieg Larsson, ale o mnoho lepší, i těmito slovy vychvaluje kritika Joa Nesbøa. Zatímco v jedné ze svých knih se úspěšný norský autor detektivek do Prahy už podíval, osobně přiletěl dnes poprvé.

Nesbøovy příběhy, které začal jako jeden z prvních propagovat pomocí knižních trailerů, jsou plné záhad a násilí. „Vždycky mě fascinovala povaha zla,“ tvrdí spisovatel, původním vzděláním ekonom a finanční analytik.

Jeho knihy se dobře čtou a ještě lépe prodávají. Přeloženy byly do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa. Jen ve čtyřapůlmilionovém Norsku se jich doposud prodalo jeden a půl milionu, v celém světě pak na 14 milionů.

„Když začínáte psát knihy, je to, jako když řídíte bitevní loď. Necítíte, jestli zatáčíte doprava, nebo doleva, když točíte kormidlem. Já chtěl nejprve řídit jen malou loďku, tak jsem začal psát detektivky,“ prozradil o svých začátcích Nesbø. Svůj první román vydal až v sedmatřiceti letech.

K úspěchu ho pomohla vynést vlna popularity severských detektivek, která dodnes neopadla. „Skandinávie je zemí, která se chlubí minimální kriminalitou a kde, jak známo, jsou okna bez závěsů, možná si to tím psychologicky kompenzují,“ pokusil se literární publicista Vojtěch Varyš odhadnout, proč se zrovna Skandinávie stala velmocí detektivních a krimi románů.

„Spojujeme ji se zimou a tmou a v takových kulisách se samozřejmě dobře vraždí,“ přidala svůj postřeh překladatelka Nesbøových knih Kateřina Krištůfková. K úspěchu norskému spisovateli pomohla i postava detektiva Harryho Holea – antihrdiny, jehož je snadné milovat, ale pracovat by s ním nikdo nechtěl. „Není jednoduché s tím chlápkem být, je místy dost otravný, ale časem si vás přesto podmaní,“ prohlásil spisovatel o postavě, kterou údajně vytvořil tak trochu podle sebe.

Nesbøovy detektivky se neodehrávají jen v severských „kulisách, kde se dobře vraždí“. V románu Pentagram se téměř před deseti lety objevila i Praha. Atmosféru Václavského náměstí, jeho přilehlých uliček a kaváren spisovateli prý přiblížila jeho matka, která Prahu několikrát navštívila. Právě na Václavském náměstí mohou v sobotu 14. dubna potkat Joa Nesbøa fanoušci jeho knih při autogramiádě v Paláci knih Luxor.

Romány Lovci hlav, Nemesis a Pentagram se staly hity loňské knižní sezony. Před dvěma týdny vyšel v nakladatelství Kniha Zlín další kriminální román Joa Nesbøa s názvem Spasitel. Na podzim se chystá k vydání další román s názvem Sněhulák. Nesbø je autorem dohromady devíti detektivek s Harrym Holem, nakladatelství Kniha Zlín je chce vydat česky všechny do konce roku 2014. Dvaapadesátiletý spisovatel se letos představil českým čtenářům také jako autor dětských knih. V nakladatelství Jota vyšla jeho kniha Doktor Proktor a prdicí prášek.

Jo Nesbø: „Když jsem byl mladý, hodně na mě zapůsobil Kunderův Žert. Pamatuji si také jedno Kunderovo tvrzení, že román může působit jen tak dlouho, dokud je živý. S tímto můžu jen souhlasit. Teď se knihy filmují, dělají se z nich videohry a obráceně. Je jedno, jaké médium zvolíte, hlavní je lidi inspirovat.“