Kühňatům už je osmdesát

Praha – Kühnův dětský sbor je nejstarším dětským sborovým tělesem u nás. Patří k nejúspěšnějším ve svém oboru v tuzemsku a uznávaný je i v zahraničí. V sobotu 14. dubna slaví v pražském Rudolfinu 80. výročí založení.

Členové všech oddělení známé sborové školy představí ve Dvořákově síni skladby mimo jiné od Zdeňka Lukáše, Otmara Máchy, Petra Ebena, Jiřího Temla i Bohuslava Martinů. Koncert bude řídit sbormistr Jiří Chvála a jeho čtyři mladší kolegové. Na pódiu se objeví i osm desítek bývalých sboristů.

Chvála sbor vede 45 let. Po celou dobu se s „Kühňaty“ snaží jít ve šlépějích sbormistra a reformátora českého sborového umění Jana Kühna, který těleso založil v roce 1932. Sborem prošly od té doby tisíce dětí, mezi nimi vyrostlo i mnoho známých umělců. Mezi „Kühňata“ patřil například ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, dirigent Jiří Bělohlávek, pěvkyně Renée Nachtigallová nebo Bára Basiková. „Práce ve sboru člověka hodně naučí disciplíně, muzikálnosti a týmové práce. Hodně mi to dalo, aniž bych tušila, že to někdy v životě zúročím,“ zavzpomínala zpěvačka.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Největší zájem zaznamenával Kühnův sbor v předrevoluční době. Po roce 1989 přišla mírná krize, z níž se ale brzy dostal. Po několika slabších letech je o sbor opět zájem, v současnosti v něm zpívá zhruba čtyři sta dětí. „Některé chodí dlouho, deset, třináct let, a nemůžu říct, že by je to přestávalo bavit,“ poznamenal sbormistr Jiří Chvála.

Kühnův dětský sbor za svou osmdesátiletou existenci nahrál přes padesát CD, spolupracuje s divadlem a také s filmem, například hudebně doprovodil Trnkovy animované snímky. Získal  mimořádnou European Grand Prix 1998 nebo první cenu v soutěži European Broadcast Union ve Wuppertalu. V roce 2008 obhájil vítězství v prestižní mezinárodní sborové soutěži ve španělské Tolose, což se doposud žádnému ze sborů na světě nepodařilo. Kühňata koncertovala nejen v Evropě, ale i v Japonsku, ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku nebo Malajsii. V příštích týdnech se chystá do Drážďan a Basileje, v říjnu do Jihoafrické republiky.

Vydáno pod