Rufus Wainwright přiveze své nové album do Ostravy

Ostrava - První písní a videoklipem se ohlásil autor a taky interpret patrně nejočekávanějšího hudebního alba letošního roku. Kanadsko-americký zpěvák Rufus Wainwright vystoupí krátce po vydání své nové desky také poprvé v Česku, a to letos v červenci na festivalu Colours of Ostrava.

Poněkud upjatá knihovnice okouzlená návštěvníkem s proměnlivou osobností - v hlavní roli prvního klipu k nové desce Rufuse Wainwrighta slavná herečka Helena Bonham Carterová. Písnička o únavě ze slávy dala název i celému albu Out of the Game, tedy Mimo hru. Ve skutečnosti je to ale naopak - hraje se na samotné špičce dnešního popu.

Na desce se podílel Mark Ronson, architekt hudebního retra, jaké přineslo úspěch například zpěvačce Amy Winehousové. „Ta písnička ve mě vyvolala náladu 70. let, ten příjemný, lehce psychedelický zvuk. Taneční, funkový, swingující a sexy,“ říká Ronson.   

Elegance a smysl pro humor jsou hlavní zbraně zanedlouho čtyřicetiletého písničkáře. První koncert v Česku ukáže, jestli je stejně přitažlivý i pro návštěvníky červencového festivalu Colours of Ostrava. „Rufus Wainwright je držitelem mnoha kanadských hudebních cen Juno Awards, byl nominovaný na Grammy i Brit Awards, často koncertoval s Lou Reedem, Laurií Andersonovou, Stingem nebo s Jeffem Buckleym, jemuž věnoval jímavou skladbu Memphis Skyline,“ vyjmenovala ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Kromě mnoha desek se písničkář proslavil i tím, že nahrál skladby k známým filmům, jako jsou Zkrocená hora, Shrek, Moulin Rouge!, Jmenuji se Sam, Robinsonovi, Zoolander nebo Leonard Cohen: I'm Your Man. Je také dlouholetým kamarádem Antonyho Hegartyho, který na festivalu vystoupí s projektem Antony and The Johnsons. „Proto projevil přání se s ním na Colours of Ostrava potkat,“ doplnila Holušová.

Festival se koná 12. až 15. července v areálu Dolní oblasti v Ostravě-Vítkovicích. Vystoupí na něm například Björk, Alanis Morissetteová nebo Bobby McFerrin. Letos má ve své jedenáctileté historii nejvyšší rozpočet. Podle Holušové se pohybuje kolem 50 milionů korun, jen na kapely směřuje dvakrát více peněz než loni. O lístky je zatím v předprodeji vyšší zájem a dosud je prodáno asi 12 000 vstupenek. Bližší informace o festivalu jsou na webových stránkách www.colours.cz.

Vydáno pod