Před Lidoskopem neskryjete nic

„Tomáš Matonoha má lidoskop a ví přesně, o čem sníte,“ stojí v textu, který provází zbrusu novou inscenaci, jež byla poprvé uvedena 13. dubna v pražském divadle Palace. Co za věc se asi skrývá pod tím zvláštním názvem? Co je to ten „lidoskop“, ptáte se? Stejné otázky si kladli i diváci, kteří se vypravili na páteční premiéru stejnojmenného představení. A už nedlouho po jeho začátku to všem bylo jasné.

Představení je primárně inscenací nového cirkusu a performance, složeno je převážně z velmi kvalitních akrobatických a tanečních čísel. A Matonoha, skvělý moderátor a ještě lepší herec, večerem provází coby kabaretiér. Je tu jakýmsi divadelním revizorem, a to nejen kontrolorem vstupenek, ale zároveň i lidských snů, přání a tužeb.

Celé představení totiž rámuje poměrně jednoduchý, zato neotřelý nápad, který tvoří dějovou linku propojující jednotlivé výstupy. Tvůrci se rozhodli zapojit do inscenace publikum. Moderátor s ním interaktivně komunikuje - osloví vždy náhodně vybraného diváka, zeptá se ho na jméno a dá mu vybrat mezi dvěma kuličkami. Rudá kulička znamená, že dotyčný rád vyzrazuje svá tajemství a červená se u toho studem, bílá pak značí pravý opak. Matonoha jako by viděl až do skrytého nitra tázaného, protože vždy hned vzápětí po krátkém slovním úvodu zve na jeviště tanečníky či akrobaty a rozehrává jejich prostřednictvím nějaký příběh - sen nebo skrytou touhu, kterou divákovi připisuje.

  • Lidoskop autor: Vojtěch Malina, zdroj: United Arts
  • Lidoskop autor: Vojtěch Malina, zdroj: United Arts

Volbou kuličky tak vybraný z publika zdánlivě ovlivňuje i děj kabaretu a díky lidoskopu se tak přímo na jevišti plní „jeho“ tajné představy. A je vidět, že tvůrci inscenace při jejich vymýšlení nekladli své fantazii opravdu žádné meze. Totéž doporučuji udělat při sledování představení i vám - až budete nahlížet pod pokličku lidských snů, pojatých jako fantaskní divadelní obrazy, nechte se unášet metaforami a zapojte na plné obrátky i vlastní představivost. Vyplatí se to.

Jedním z devíti snových příběhů je například souboj dvou dívek, v podstatě ztělesněná touha jedné z nich zbavit se konečně své sokyně v lásce, krásné rivalky, která jí odjakživa přebírá muže. V podání Zuzany Havrlantové a Leony Siswartonové jde o velmi odvážnou, technicky dobře zvládnutou a hereckým provedením až démonickou akrobacii na dlouhých červených šálách, visících od stropu až k zemi. 

  • Lidoskop autor: Vojtěch Malina, zdroj: United Arts
  • Lidoskop autor: Vojtěch Malina, zdroj: United Arts

Linda Fernandez Saez, tanečnice s afrokubánskými kořeny, zase okouzlí ve svém divokém rytmickém čísle, kdy představuje africkou „černou perlu“, tedy další skrytý sen nějakého diváka. Výborní jsou Petr Horníček a Zdeněk Moravec z dua DaeMen, ať už v příběhu kutilské dvojice Pata a Mata, nebo v dalších číslech. Jejich sestavy silové akrobacie nemají chybu. Oplývají při nich takovou lehkostí, že si říkáte, jako by snad po celý život ani nedělali nic jiného.

Petr Horníček z tohoto akrobatického dua je navíc i autorem konceptu a jakýmsi duchovním otcem celého projektu. Inscenaci spolu s ním připravil tvůrčí tým, který v podobném složení spolupracoval na muzikálu Quasimodo - režie se ujal Martin Kukučka z režijního dua SKUTR, autorem scénáře je Petr Kolečko, choreografii vytvořila Jana Burkiewiczová. V kombinaci kabaretu, nového cirkusu, akrobacie a tance nechybí ani zpěv v podání mladé muzikálové zpěvačky Kamily Nývltové.

Ve výsledku je Lidoskop dílem velmi neobvyklým a originálním. Pokud nechybí tvúrčí jiskra a dobrý nápad, dají se i na minimálním jevištním prostoru dělat divy. Překvapí vás, kolik náročných prvků se na malou scénu divadla Palace vejde, jakými nejrůznějšími roztodivnými triky i rekvizitami je představení nabito. Velké plus této inscenace je navíc její kontaktnost, k čemuž právě relativně malý prostor divadla a jeho intimní atmosféra přispívají.

Kdo má rád představení nového cirkusu, jež nepostrádají jednotící děj, který propojuje jednotlivá vystoupení, dává jim hlubší smysl a dělá z pouhého sledu za sebou jdoucích čísel opravdový divadelní zážitek, ten si zde přijde na své. Nejen že je Lidoskop plný velmi kvalitních uměleckých výkonů, nechá vás i zasmát se a na druhou stranu popřemýšlet o snech a tužbách, ukrytých někde hluboko v každém člověku. Ale ať už se budete při odchodu z divadla v myšlenkách vracet k jednomu či druhému, stopu ve vás tento unikátní projekt určitě zanechá. A tak to má u dobrého divadla být.

Nejbližší představení: 20. 4. a 21. 4. od 20:00.