Festival ve Varech poctí Josefa Somra Žertem

Karlovy Vary - Žert a Hoří, má panenko budou mezi tituly, které promítne 47. ročník Mezinárodního filmové festivalu Karlovy Vary. Ochutnávku z letošního programu, zatím bez jmen v soutěžních sekcích, představili dnes organizátoři přehlídky, která se uskuteční od 29. června do 7. července. Zveřejnili také grafickou podobu letošního ročníku - černě psané číslo 47 na bílém pozadí.

Pokud jde o české filmy v hlavní soutěži, jsme v tuto chvíli v jednání s několika producenty filmů, které se ucházejí o uvedení v hlavní soutěži. Ale bližší informace bych si nechal až na první červnový týden, kdy budou zveřejněny všechny soutěžní sekce," nechce umělecký ředitel Karel Och s předstihem naznačovat, zda bude mít tuzemská kinematografie letos v hlavní soutěži svého zástupce.

Prozradil ale změny, které se chystají v soutěžní sekci Na východ od západu. „Letos jsme se z ní rozhodli učinit sekci premiérovou, protože chceme do Karlových Varů nalákat zahraniční filmové profesionály a ukazovat jim nejnovější filmy mladých tvůrců ze střední a východní Evropy. Prezentovány budou první a druhé filmy tvůrců,“ uvedl a potvrdil, že jedním z nich bude také celovečerní debut Zdeňka Jiráského Poupata.

Některé české tituly, které budou součástí festivalového programu, byť ne soutěžního, ale organizátoři prozradili. Žert bude uveden v rámci pocty Josefu Somrovi. Herec se projekce filmu Jaromila Jireše z roku 1968, natočeného podle stejnojmenného románu Milana Kundery, osobně zúčastní. „Pocta této velké divadelní a filmové herecké osobnosti bude promítána 6. července,“ prozradil prezident festivalu Jiří Bartoška.

Zatím poslední Somrovou hlavní rolí byla postava otce v intimním příběhu Vladimíra Michálka O rodičích a dětech, který karlovarský festival uvedl v roce 2008 v soutěžní sekci Na východ od Západu. Pocty se letos herci dostalo nedávno i na cenách Český lev, kde převzal sošku za mimořádný přínos české kinematografii. Festivalová „pocta“ nahradila ve Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Hoří, má panenko
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Hoří, má panenko naváže na tradici, kterou festival zavedl loni jako iniciátor digitálního restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Na 47. ročníku měla ve Varech premiéru rekonstruovaná Markéta Lazarová Františka Vláčila, letos bude 30. června ve Velkém sále hotelu Thermal uveden snímek, který se stal jedním z vrcholných symbolů takzvané nové vlny československého filmu. Titul Hoří, má panenko byl posledním Formanovým kinematografickým počinem před odchodem do Spojených států. Režisér na obnovenou premiéru ale nepřijede.

Filmový tip z doprovodného programu přidal také karlovarský primátor Petr Kulhánek. „V rámci večera města proběhne v letním kině projekce starého německého filmu Upír Nosferatu,“ prozradil. Promítání snímku z roku 1922 doprovodí živá hudba - Symfonie za šera Karla Šimandla v nastudování Karlovarského symfonického orchestru. 

Ze zahraničních tvůrců přiblíží 47. ročník jednoho z nejvýraznějších současných tureckých režisérů Rehu Erdema, klíčovou osobnost francouzské poválečné kinematografie Jeana-Pierra Melvilla a připomene 100. výročí narození Michelangela Antonioniho uvedením jeho kompletní dokumentární tvorby. „Jeho dokumenty ze 40. let krásně ukazují jeho budoucí filmovou řeč ve slavných filmech, jako je Zvětšenina nebo Zabriskie Point. Už tehdy pracoval velmi zajímavým způsobem s obrazem, se světlem i se zobrazováním sociální reality,“ upozornil vedoucí kulturní redakce ČT Petr Fischer. 

Návštěvníci festivalu se letos mohou těšit na digitální projekce ve všech sálech hotelu Thermal. „Thermal byl pro účely festivalu plně digitalizován a je to velký přínos, protože, jak se ukazuje, čím dál více filmů je pouze na digitálních nosičích,“ poznamenal výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. Ještě více potěšující zprávou pro ty, kteří letos chtějí zamířit do Varů, bude zřejmě výše vstupného. „Dvanáct let se nemění cena vstupenek,“ připomněl Jiří Bartoška s tím, že ani letos festival se zvyšováním nezačne.

Hlavním mediálním partnerem 47. MFF KV je Česká televize. „ČT ke Karlovým Varům patří. Pro letošní rok chystáme několik vylepšení. Například budeme jiným způsobem, pro diváky doufám zajímavějším, dělat přenos závěrečného večera. Vedle toho poběží na ČT1 opět Festivalové minuty, hodně prostoru budeme dávat festivalu i na našich dalších kanálech, prioritně na ČT24. ČT také plánuje větší prezentaci svých pořadů v rámci festivalu,“ uvedl k účasti ČT na festivalu generální ředitel ČT Petr Dvořák.