Bienále Kafka/Borges představí duo Sabato/Lustig

Praha - Výstava fotografií, filmové projekce, koncert či literární čtení budou součástí Bienále Kafka/Borges, které začíná dnes v podvečer v Praze. Akce představuje na příkladu díla dvou světoznámých spisovatelů Franze Kafky a Jorge Luise Borgese českou a argentinskou kulturu. Bienále trvá do 26. dubna. Letošní ročník připomene spisovatele Ernesta Sabata a Arnošta Lustiga. Díla obou předních spisovatelů Argentiny a Česka se uzavřela v loňském roce.

Hostem bienále bude například argentinský filmař Mario Sabato, syn spisovatele Ernesta Sabata. Sabato mladší představí na bienále dva své snímky - Moc temnot z roku 1979 a dokument Můj otec Ernesto Sabato z roku 2008. Po promítání obou filmů v pražském Institutu Cervantes se budou konat besedy s autorem.

María Kodama zahájila Borgesův atlas

Už v pondělí přijela do Prahy spisovatelka María Kodama, manželka Borgese, která v Institutu Cervantes zahájila výstavu Borgesův atlas. Jde o soubor 130 fotografií a textů, které vznikly při společných cestách manželského páru po různých zemích. Výstava byla v minulosti představena v Berlíně, v Paříži a Miláně.

V rámci festivalu se bude konat i seminář Argentinská literatura v Čechách nebo divadelní představení Panika současného argentinského dramatika Rafaela Spregelburda. Bienále zakončí koncert ve Španělské synagoze.

Ernesto Sabato patří k předním argentinským, ale také latinskoamerickým spisovatelům. Narodil se v roce 1911 v městečku Rojas v provincii Buenos Aires v Argentině. Přestože vystudoval na univerzitě La Plata fyziku, věnoval se po celý život literatuře. Je znám jako autor románů Tunel (El túnel, 1948), O hrdinech a hrobech (Sobre héroes y tumbas, 1961), Abaddón zhoubce (Abaddón el Exterminador, 1974) a několika knih esejů, jako například u nás vydané knihy Spisovatel a jeho přízraky (El escritor y sus fantasmas, 1963). Zemřel v roce 2011 ve věku nedožitých sta let.

Arnošt Lustig je jedním z nejuznávanějších poválečných českých spisovatelů a publicistů světového významu. Narodil se v roce 1926 v Praze, jako patnáctiletý byl transportován do Terezína a prošel koncentračními tábory včetně Osvětimi. Proslul jako autor celé řady děl tematizujících holocaust, mezi jeho nejznámější díla patří knihy povídek Noc a naděje, Démanty noci, Ulice ztracených bratří, novely Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a romány Miláček a Krásné zelené oči. Zemřel v roce 2011 ve věku 85 let.

Vydáno pod