Na Ortenovu cenu jsou nominováni 3 autoři se 4 knihami

Praha - Z třiceti přihlášených prací vybírala odborná porota nejužší nominace na Cenu Jiřího Ortena, určenou pro autory do třiceti let. Ocenění bude 17. května uděleno na veletrhu Svět knihy Ondřeji Buddeusovi, Michaele Keroušové nebo Vratislavu Maňákovi.

Osmadvacetiletý Buddeus byl nominován za dvě knihy - Orangutan v zajetí má sklony k obezitě a sbírku básní 55 007 znaků včetně mezer. Porotci ocenili Buddeusovu tvorbu především jako „pokus o resuscitaci jazyka poezie šamanským zaříkáváním“.

Od pětadvacetileté básnířky Keroušové se porotcům líbila sbírka Nemístnosti. Autorka je přesvědčila „ostře nasvícenými obrazy, jež jsou zachyceny přirozeným jazykem, ale i občasnou hravostí“. Čtyřiadvacetiletý Maňák, mimochodem redaktor webu ČT24, zaujal povídkami Šaty z igelitu. „Za dovednost úsporného psaní, které nezjednodušuje, ale míří ke dřeni,“ zdůvodnila jeho výběr porota.

Všichni nominovaní autoři budou číst ukázky ze svého díla 24. dubna v kavárně Krásný ztráty.

Vratislav Maňák - redaktor portálu ČT24
Zdroj: ČT24

V odborné pětičlenné porotě Ceny Jiřího Ortena letos knihy posuzovala nakladatelka a spisovatelka Markéta Hejkalová, spisovatelka Petra Hůlová, vedoucí katedry bohemistiky FF UP v Olomouci Tomáš Kubíček, vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jiří Peňás a překladatel a redaktor časopisu Tvar Michal Škrabal.

Cena Jiřího Ortena se udílí autorovi prozaického či básnického díla, jemuž v době vydání díla není více než 30 let. Od roku 2009 ji organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Vítěz obdrží kromě diplomu také 50 tisíc korun.

Ocenění bude letos předáno popětadvacáté. Laureáti, mezi které patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec nebo Jaroslav Rudiš, se většinou prosadili i se svou další literární tvorbou. Vloni cenu získala spisovatelka Františka Jirousová s románem Vyhnanci.