Knihománie - o důvod víc zbláznit se do knih

Praha - Kolekce 20 knižních novinek, soutěž o luxusní vydání bible nebo slevy na knihy budou součástí projektu Knihománie, který odstartuje v sobotu 21. dubna. Projekt chce zviditelnit tištěné knihy a kamenná knihkupectví; zapojilo se do něj téměř 300 knihkupectví z celého Česka. Akce se koná u příležitosti Světového dne knihy.

„Spojilo se 15 nakladatelů, kteří na pulty knihkupectví položí výběr dvaceti nejžhavějších novinek. Díky Knihománii získají čtenáři přehled o tom nejzajímavějším, co na jaře nabízí knižní trh,“ představil akci Josef Pulchart z nakladatelství Euromedia, které projekt zastřešilo.

Novinky se objeví na pultech mezi 21. dubnem a 13. květnem. Ke každé z nich knihkupec zapojený do projektu zdarma přidá sbírku povídek spisovatele Petra Šabacha Království za story, která je volně neprodejná.

Do Knihománie se zapojila nakladatelství jako Academia, Egmont, Fragment, Host, Jota a Mladá fronta. V regálech knihkupců se objeví například dosud nevydané povídky královny zločinu Agathy Christie Dokud světlo nepohasne nebo novinka amerického spisovatele Chucka Palahniuka Prokletí. V rámci Knihománie vyjde i poslední kniha v Česku nejčtenějšího humoristického autora Ivana Krause s názvem Mezinárodní polibky. Nakladatelství Academia nabídne fejetony Ivana Klímy Jak se nestat vrahem. 

  • Z nabídky Knihománie zdroj: Knihománie
  • Z nabídky Knihománie zdroj: Knihománie

Knihománie myslí i na děti, pro které je připraveno souborné vydání komiksových dobrodružství o galských hrdinech Asterix I-IV nebo Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky od Jiřího Žáčka s ilustracemi Adolfa Borna.

„Myslíme si, že 70 procent zákazníků přichází do knihkupectví s ne úplně jasným záměrem. V lepším případě ví, pro koho chce knížku koupit, ale neví jakou. Jakákoliv nápověda ze strany nakladatelů jim pomůže v jejich výběru. Proto jsou všechny prostředky, které oslovují čtenáře, jako i Knihománie, účinné,“ domnívá se Mirka Vobecká z nakladatelství Egmont.

Akce se pořádá u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv, který se slaví 23. dubna. Pro literaturu je to symbolické datum, neboť tohoto dne roku 1616 zemřely významné osobnosti světové literatury William Shakespeare a Miguel de Cervantes. Shakespearovo výročí připomene Odeon luxusním vydáním jeho tří nejslavnějších tragédií Romea a Julie, Hamleta a Othella v překladu Jiřího Joska.

Čtenáři se mohou také zapojit do soutěže o luxusní vydání bible s unikátními ilustracemi Salvadora Dalího. Majitel knihy za 76 tisíckorun bude vylosován na květnovém veletrhu Svět knihy. Další informace lze nalézt také na stránkách Knihománie.