Famácký Tambylles soutěží v Cannes

Praha - Film Tambylles z katedry režie pražské FAMU se uchází o cenu v oficiální sekci Cinéfondation na jednom z prestižních filmových festivalů - v Cannes. Téměř hodinový snímek režiséra Michala Hogenauera uspěl v tvrdé konkurenci dalších téměř 2 000 studentských filmů.

Ve stejné kategorii byl loni nominován režisér Aramisova se snímkem Cagey Tigers, před třemi lety se vítězkou této sekce stala Bába Zuzany Špidlové. Oficiální vyhlášení letošních výsledků se v Cannes uskuteční 25. května. O udělení prestižního ocenění na 65. ročníku francouzského filmového festivalu rozhodne porota v čele s Jeanem Pierrem Dardennem. Tambylles by se měl na podzim objevit i v českých kinech.

„Chtěl jsem natočit film o cestě mladého člověka za uvědoměním si vlastního selhání a provinění. Myslím si, že programové oddělení v Cannes ocenilo především to, že jsme nechtěli proniknout do hlavy a pochopit někoho, kdo zabil. Chtěli jsme spíše docílit toho, aby divák byl jakýmsi pozorovatelem sledu událostí, aby byl nezúčastněný. To se nám podařilo,“ řekl o svém snímku sedmadvacetiletý režisér.

Natáčení bylo podle něj náročné. „Proto mám z nominace v Cannes obrovskou radost. Celý film byl velkým riskem, tematicky i formálně. Bylo nutné všechny zúčastněné přesvědčit, že přísný audiovizuální koncept filmu má vzhledem k příběhu smysl. Pracovali jsme s herci i neherci,“ dodal.

Tambylles není první Hogenauerův projekt, který uspěl v zahraničí. Krátký film Děti sledující noční vlaky byl prezentován na 21. ročníku Festivalu Premiere plans D'Angers. Hogenauer je mezi šesti filmaři, kteří v rámci Visegrad Shorts On Tour prezentují své filmy v zemích Visegrádské čtyřky a získal hlavní cenu na festivalu Ostrava Kamera Oko.