Klášter Zlatá Koruna získal klavír - jediný svého druhu

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) - Klavírní křídlo Bechstein vyrobené v Rusku zhruba v roce 1870 je jediným svého druhu na světě. Lidé si ho mohou poslechnout při veřejném koncertu v neděli 22. dubna v klášteře Zlatá Koruna, který unikátní hudební nástroj získal.

Klavír si údajně původně nechal vyrobit na objednávku petrohradský carský palác. Nástroj pak zažil složité peripetie. Klavír se dostal z Ruska do Kyjeva, kde dlouhou dobu stál ladem. „Nedokážeme přesně říct, jak dlouho, ale jednalo se o několik desetiletí,“ uvedl náměstek pro správu objektů českobudějovického Národního památkového ústavu Zdeněk Troup.

Na přelomu 20. a 21. století klavír získal z Kyjeva restaurátor nástrojů Tomáš Dašek z Rychnova nad Kněžnou. A několik let jej prý postupně dával dohromady. „Přebíral jej v dezolátním stavu, zůstal bez nohy, skříň byla zničená,“ popsal stav nástroje organizátor tradičního Královského hudebního festivalu ve Zlaté Koruně Milan Kraus.

Národní památkový ústav prý získal klavír za velmi přijatelnou cenu. Troup uvedl, že Dašek jej prodal pouze za částku, kterou musel vynaložit na opravu. A ta činila 300 tisíc korun. „Skutečná cena klavíru je prakticky nevyčíslitelná. Za podobné nástroje se na trhu platí až dva miliony korun,“ podotkl Troup.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Náměstek Národního památkového ústavu dodal, že Zlatá Koruna dlouho usilovala o hudební nástroj, který by se svým charakterem a výjimečností do objektu hodil. „Bechstein je pro pianisty tím, čím je Stradivari pro houslisy,“ poznamenl. Shoda náhod prý přála tomu, že klášter má nyní tento unikátní klavír. Pro hudební dramaturgii programové nabídky Zlaté Koruny se tak otevírají nové možnosti. Od nynějška prý bude možné uspořádat v klášteře klavírní koncert vysokých parametrů. „Pevně věříme, že atraktivita zlatokorunských koncertů vzroste a že posluchači v hojné míře najdou cestu do kláštera, aby si mohli vychutnat jedinečný zvuk historického nástroje,“ přeje si Troup.