Vzkříšený Pražský výběr chce zachutnat i na turné

Praha - I na přímluvu Václava Havla zakopali Michael Kocáb a Michal Pavlíček válečnou sekeru a znovu dali dohromady Pražský výběr, který se rozpadl v roce 2006 kvůli jejich neshodám. „Nazval bych to vzkříšení, protože je to opravdu původní sestava,“ poznamenal k návratu legendy 80. let Pavlíček. Obnovený Pražský výběr vyrazí na podzim na turné.

Kocáb, který kapelu v roce 1976 založil, a Pavlíček spolu přestali komunikovat, když se ukázalo, že údajná dohoda o roční pauze neplatí a Kocáb hodlá pokračovat sám s jiným kytaristou. Pavlíček se prý o všem dozvěděl až z médií. Kocáb pak založil novou skupinu nazvanou Pražský výběr II.

„Od začátku jsem tvrdil, že nejvíce másla na hlavě měl kvůli rozpadu Pražského výběru Michael Kocáb, a tím pádem by měl s podanou rukou přijít on jako první, což se stalo. Po určitém vyjasnění a podmínkách, které jsme s Michalem Pavlíčkem měli, jsme se rozhodli pokračovat dál,“ uvedl baskytarista Vilém Čok. Podle něho turné přispěje k „narovnání vztahů“ a možná i další společné spolupráci.

Pavlíček dodal, že poprvé si s Kocábem stiskl ruku po šesti letech na pohřbu exprezidenta Václava Havla. „Do určité míry to byla iniciativa Václava Havla, který se nás snažil dát dvakrát dohromady. Jednou si s námi dal schůzku a podruhé to bylo formou osobního dopisu,“ sdělil Kocáb. Havel jednou v nadsázce prohlásil, že snad dříve usmíří Palestince s Židy než Pražský výběr.

Křest CD Straka v hrsti Pražského výběru
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Kapela nazvaná podle značky levného vína rozšířeného v 80. letech se na dnešním setkání s novináři představila v sestavě tvořené vedle Kocába s Pavlíčkem baskytaristou Vilémem Čokem a bubeníky Klaudiusem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem. Zároveň pokřtili slavnou nahrávku Straka v hrsti. Kmotry CD s podtitulem Jubilejní edice 1982-2012 se stali zpěvák Jiří Suchý, bývalý baskytarista Pražského výběru Ondřej Soukup a autoři textů na Strace v hrsti Josef Novotný a František Ringo Čech.

Turné zahájí vzkříšený Pražský výběr 11. listopadu v pražské Tipsport Aréně na Výstavišti. Další koncerty se uskuteční na zimních stadionech 13. listopadu v Ostravě, 15. listopadu v Bratislavě, 21. listopadu v Brně a 24. listopadu v Pardubicích.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)