Filmové premiéry

Bez Talismanu a Bitevní lodě se neobejdou filmové premiéry tohoto týdne, obejde se bez nich ale Knoflíková válka. V celoživotním boji svého otce pokračuje i Sean Penn v road movie Tady to musí být. Bez boje se neobejde ani žádný převratný vynález, zvláště když umí Vrtěti ženou. V Báječném hotelu Marigold čeká nejedna bitva šest britských seniorů. A i v Roce konopí je dost bojovníků, kteří občas vyhrají bitvu, zatím ale ne válku.

KNOFLÍKOVÁ VÁLKA. Dvě party kluků ze sousedních vesnic s vervou a odhodláním válčí o své knoflíky. Kniha Louise Pergauda se dočkala už několika filmových adaptací - slavné francouzské v roce 1962 (režie Yves Robert) a anglické v roce 1994, kdy John Roberts děj přesadil do severního Irska. Poslední Knoflíkovou válku vedou opět Francouzi. Francie, režie: Christophe Barratier.

BITEVNÍ LOĎ. Hopper (Taylor Kitsch) nikdy nechtěl sloužit u válečného námořnictva jako jeho starší bratr. Kvůli velkému průšvihu ale musel. Nechtělo se mu ani požádat o ruku své holky (Brooklyn Decker) jejího otce (Liam Neeson), shodou nešťastných náhod svého nejvyššího velitele. Bude muset. Nikdy také nechtěl bojovat proti mimozemské invazi. I k tomu ho okolnosti donutí. Pokud ne, všichni končíme. USA, režie: Peter Berg.

TALISMAN. Oním talismanem je fotografie ženy, kterou během své mise v Iráku našel seržant americké námořní pěchoty Logan (Zac Efron) a která ho držela při životě. Po návratu do vlasti se rozhodne neznámou ženu (Taylor Schilling) najít a také se mu to povede… USA, režie: Scott Hicks.

TADY TO MUSÍ BÝT. Bývalá rocková hvězda Cheyenne (Sean Penn) nemluvil se svým otcem dlouhých třicet let. Teprve po jeho smrti se vrací do rodného New Yorku a zjišťuje, že jeho otec byl celý život posedlý jednou věcí: vyhledat pomstu za pokoření, které utrpěl v koncentračním táboře v Polsku. Cheyenne se rozhodne pokračovat tam, kde jeho otec skončil a vydává se na cestu napříč Amerikou. Itálie/Francie/Irsko, režie: Paolo Sorrentino.

VRTĚTI ŽENOU. Nebýt vibrátoru, bylo by ve viktoriánské Anglii mnohem více hysterek. Mladý lékař Mortimore Granville (Hugh Dancy) nechce celý život přikládat pacientům pijavice a pouštět jim žilou. Pochopení pro nové metody najde ale až u doktora Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce) a spolu s ním a jeho přítelem (Rupert Everett) sestrojí důmyslný nástroj, který ženám trpícím „hysterií“podivuhodně rychle a efektivně umožňuje dosáhnout vytoužené úlevy a klidu. Bohužel Dalrympleyho feministicky založená dcera (Maggie Gyllenhall) k převratnému vynálezu žádnou důvěru nemá, bohužel proto, že Mortimore zrovna k ní důvěrné city chová. Velká Británie / Francie / Německo / Lucembursko, režie: Tanya Wexler.

BÁJEČNÝ HOTEL MARIGOLD. Na konci bude vše v pořádku. Takže jestli něco v pořádku není, tak to ještě není konec. Sedm britských důchodců odletí do Indie, aby své zasloužené stáří strávili v hotelu Marigold, obklopeni přepychem a vymoženostmi. Jenže po příletu je čeká nedokončená stavba, její ambiciózní a naivní majitel (Dev Patel) a země nečekaných radostí a možností. Velká Británie, režie: John Madden.

ROK KONOPÍ. Dokument, který si dal za cíl zmapovat téma konopí, jeho léčebných účinků a legislativního rámce nejen v České republice. ČR, režie: Petr Slabý

Vydáno pod