Mladé umění ve starém paláci

Praha - AMoYA - Artbanka Museum of Young Art pořádá výstavu v prostorách Colloredo-Mansfeldského paláce v Praze pod názvem „Second Season“. Pod souhrnným názvem se skrývá několik výstavních projektů, reflektujících pojmy muzeum a mladé umění. Úspěšně prověřená a mnohokrát vystavovaná díla nacházejí postupně stabilní místo v muzeálním kontextu. Instalace děl, z nichž některá vznikala na počátku devadesátých let minulého tisíciletí, je pak doplněna díly mladých a talentovaných autorů.

Paralelně probíhá v dalších výstavních sekcích prezentace českých a slovenských vysokých uměleckých škol, každá kurátorsky garantovaná vybraným zástupcem daných institucí. Výstava Second Season obsadila obě křídla budovy blízko Karlova mostu. Zdevastované interiéry nabízejí neobvyklé možnosti realizace několika desítkám mladých výtvarníků. První část je věnována umění studentů sedmi vysokých uměleckých škol. 

„Každé patro nebo prostor, kde se kdysi bydlelo, teď slouží umění. Kurátorem je umělec působící jako pedagog na různých uměleckých univerzitách. Ti byli osloveni s ohledem na jejich pozici na umělecké scéně,“ přiblížil projekt jeden z kurátorů Milan Sedlák. 

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Ve druhé části výstavy jsou díla od umělců, kteří už mají za sebou i mezinárodní ocenění. Studenti na výstavě Second Season instalovali nejen předem vytvořená díla, ale pracovali i s prostorem Colloredo-Mansfeldského paláce. Například Ivan Kafka v průběhu výstavy bude vytvářet dílo s názvem Odnikud nikam.

„Ta věc půjde až po futra, takže bude zaplňovat dvě třetiny prostoru a skončí to jakousi oponou. Lidé budou procházet po koberci volnou třetinou a budou se moci z boku postavit, aby si vyzkoušeli předsmrtný stav Robina Hooda,“ přiblížil vznikající instalaci výtvarník. 

Z výstavy Second Season v Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze
Zdroj: ČT24

Provokativní je také instalace Ondřeje Brodyho a Kristofera Paetau. Inspirovalo je slavné dílo Edouarda Maneta Snídaně v trávě. „Jedna z našich strategií je doslovnost. Takže jsme chtěli udělat věc, která se vztahuje k tématu. Vyšlo nám z toho, že by bylo zajímavé domyslet, co se dělo před nebo po snídani a vytvořit jakoby krátký záznam, který tematizuje obraz,“ řekl k dílu Brody. 

Muzeum, mládí, zkušenost a veřejnost se na výstavě Second Season spojují ve zvláštní atmosféře. Projekt bude otevřen až do příštího roku a organizátoři by chtěli přitáhnout zájem školních výprav. Ty budou mít po předchozí domluvě vstupné zdarma.