Jak se prodal František Kupka

Praha – Na poslední významné české aukci se 18. dubna večer prodal obraz Tvar modré od Františka Kupky za rekordních 55,75 milionu korun. Získal ho jeden ze dvou zájemců, rusky hovořící sběratel, po telefonu. Dražba trvala asi 25 minut a padlo okolo 40 příhozů. Obraz se tak stal celosvětově nejdražším dílem českého umění prodaným v aukci. Cena překonala i zahraniční aukční rekord Kupkova díla, kterou od loňska držel obraz Pohyb prodaný v Londýně za cenu téměř 44 milionů včetně aukčních poplatků.

Vladimír Lekeš, jednatel společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery přiznal, že předpokládal navýšení vyvolávací ceny tak o 3 miliony korun. Mecenáška umění Meda Mládková, ale tvrdí, že ceny za Kupkovo dílo budou nadále stoupat. 

„Obraz dosud nemá vývozní povolení. Pan Lekeš doufá, že ho ale bez problémů získá, neboť dílo bude zcela jistě zdařile reprezentovat české umění v zahraničí. Ve veřejných sbírkách Česka je dílo Františka Kupky dostatečně zastoupeno, takže neexistuje důvod, aby stát tento obraz zadržoval. Aukční český trh je docela malý a soutěživý, proto se dá očekávat, že se další Kupkova díla z tohoto období na něm objeví a ceny budou už vyšší, vzhledem k dosažené částce na této aukci, ačkoli toto dílo bylo zcela výjimečné, protože pocházelo ze sbírky Jindřicha Waldese, takže se pyšní obrovským puncem kvality,“ zhodnotila situaci šéfredaktorka portálu Art+ Marcela Chmelařová.

Aukční svět je to otevřený, kam smí přijít každý, nic netajíme, říkají zástupci aukčních síní. Natáčet se zde ale zpravidla nemůže, zájemci o nejdražší položky nakupují po telefonu a jejich jména zůstanou utajena. Žádná seriózní aukční síň nesděluje zásadně adresy, jména či údaje o svých klientech. 

František Kupka / Tvar modré
Zdroj: ČT24

Nejdražší obrazy na českých dražbách nakupuje například bývalý šéf ČEZu Martin Roman nebo Jan Světlík, který řídí Vítkovické železárny. „Vychází celkem pravidelně žebříček 100 nejbohatších Čechů, mezi nimi je spousta těch, kteří se začali zajímat o obrazy,“ říká galerista Martin Kodl. 

Je to lákavá investice. Ale ani František Kupka není sázkou na jistotu. Světové dražební rekordy se pohybují v jiných částkách než ty české. Už 6 let vede dílo Jacksona Pollocka s cenou skoro 3 miliardy korun.

Reportáž P. Sedliské a M. Kubaše (zdroj: ČT24)

Dražba čili aukce (dříve též licitace) je forma obchodování zboží nebo služeb, při němž cena není předem stanovena, ale určí se během dražby v soutěži několika nakupujících či prodávajících. Zájemci v průběhu aukce podávají své cenové nabídky a nakonec je zboží či služba licitátorem (tj. předsedajícím dražbě) přiklepnuta tomu, kdo nabídl nejlepší cenu, a tento účastník (zvaný vydražitel) tak získá právo a povinnost za tuto cenu uzavřít na předmět dražby kupní smlouvu. 

Existuje mnoho variant dražby. Podle druhu aukce mohou být například nabízející přímo na místě osobně nebo se aukce mohou zúčastnit vzdáleně prostřednictvím telefonu, internetu či jiných médií. Prodávající obvykle platí organizátorovi dražby (dražebníkovi čili aukcionáři nebo aukční společnosti) provizi, která se počítá jako určité procento z konečné prodejní ceny. 

Jako licitace či dražba se též označuje úvodní fáze některých karetních her, například licitovaného mariáše, během které hráči nabízejí, jaký typ sehrávky jsou ochotni hrát, a partie pak pokračuje podle hráče, který podal nejcennější nabídku.

Vydáno pod