Poprvé Simpsonovi pobavili v talkshow Tracy Ullmanové

Los Angeles - V roce 1987 poprosila televize komiksového kreslíře Matta Groeninga, aby vytvořil krátký skeč pro talkshow komičky Tracy Ullmanové - premiéru měl 19. dubna téhož roku. Nikdo tenkrát asi netušil, že stanice právě dala podnět ke vzniku nejúspěšnějšího seriálu všech dob. Pětičlenná rodinka Simpsonových, která pak měla premiéru v roce 1989, od té doby neslezla z obrazovky.

Zná je každý – starostlivá Marge, „dutohlav“ Homer, rezervovaná Líza, batolící se Maggie a rebelující Bart. Skrz obrazovky rozesmívají české diváky už od roku 1992. Nezdravě žlutá rodina žijící v utajeném americkém městě Springfield však vždycky neměla seriálovou podobu, jakou známe dnes. První skeč měl kolem dvou minut a poprvé se objevil ve zmíněné show Tracy Ullmanové. Pravidelného vysílání se dočkal až po dvou letech od své premiéry. 

Rozhovor s Petrem Litošem (zdroj: ČT24)

Tvůrce Simpsonových, Matta Groeninga, oslovila americká televize na základě kreslených příběhů králíka Binkyho. Ten se tedy nechal inspirovat svým okolím a stvořil pětici charakterů vycházející z vlastností jeho rodiny. Původně se měl ústřední postavou stát právě nezbedný synek Bart, avšak postupem času si publikum zamilovalo spíše pupkatého Homera, tudíž se většina děje začala točit kolem něj. 

Simpsonovi se na rozdíl od jiných sitcomů udrželi v televizi nepřetržitě. V čem tedy tkví tajemství jejich úspěchu? Podle českého vydavatele komiksů o Simpsonových Petra Litoše na sebe upoutali pozornost zejména díky kontroverznímu obsahu. Ačkoliv jak sám Litoš říká: „Oproti Southparku nebo jiným věcem, které známe teď, to byla ještě stále polívčička.“ Svět se ale změnil a to, co v devadesátých letech vyvolávalo šok, už je dnes bráno s klidem. Nemůžeme se proto divit určitému paradoxu, že se někdejší diskutabilní pětice stala v 21. století symbolem rodinných hodnot.

S vývojem společnosti se transformovaly i samotné postavy, a to nejen charakterově, ale i zobrazením. Otci Homerovi za ta léta značně prořídly vlasy, zato jeho ženě Marge naopak narostly. Česká Marge má navíc specifický znak - k jejímu hlasu neodmyslitelně patří herec Jiří Lábus. Nezvyklost, že ženskou postavuj dabuje muž, však tvůrce nijak nepohoršila a i navzdory přísným kontrolám dali Lábusovi zelenou.

Lehce vyšumělou vlnu adorace znovu odstartoval film z roku 2007 s názvem Simpsonovi ve filmu. A podle Petra Litoše je to jeden z možných důvodů, proč se budou příběhy ze Springfieldu ještě dlouho těšit popularitě. O tom svědčí i neúnavné, a v poslední době opět aktuální, pátrání po městě, v němž se děj odehrává. Všechna dosavadní tvrzení ale Matt Groening s úsměvem vyvrátil.