Dolní Vítkovice ožívají s novým kulturním centrem

Ostrava - Do ostravských Dolních Vítkovic se po dvou stech letech vrací život. Průmyslová oblast bývalého plynojemu se totiž radikálně mění a z areálu se stává zbrusu nové moderní kulturní centrum. Objekt má za cíl přilákat co nejvíc návštěvníků, hlavně obyvatele hlavního města. Mimo jiné slibuje i popularizaci techniky zábavnou formou. Model Vítkovické katedrály si lidé mohou prohlédnout v pražské Galerii Zdeňka Sklenáře.

Příchozí budou moci ve zmíněné galerii na Smetanově nábřeží obdivovat téměř desetimetrový model prezentující současnou unikátní architekturu Dolních Vítkovic. Dílo má na svědomí významný český architekt Josef Pleskot, který byl pro projekt vybrán. Právě jeho účast je podle galeristy Zdeňka Sklenáře zárukou úspěchu. „Josef Pleskot má vzácnou schopnost vidět budoucí události,“ poznamenal na jeho adresu. 

A jak vůbec vznikla samotná myšlenka na výstavbu veřejně přístupného centra? V roce 1998 závody ukončily vysokopecní výrobu, a tak následovaly roky, kdy se s areálem nepracovalo. V roce 2002 se z něj však stala kulturní památka. O rok později došlo k úvahám, zdali objekt strhnout. Ve finále ale zvítězila myšlenka vrátit dolní oblast zpět lidem a vznikl projekt Vítkovické katedrály. Podle generálního ředitele Vítkovice Holding Jana Světlíka tudy totiž před dvěma stoletími proudil život a oblast patřila městu. 

Vítkovická katedrála nyní návštěvníkům nabídne hlavně vzdělávací program. Konkrétněji půjde např. o vysokoškolskou výuku, auly, naučné trasy či vyhlídkovou věž. Právě tato přestavěná pec je totiž středobodem projektu. Sklenář podotýká, že jde o jeden z nejpozoruhodnějších monumentů, co kdy viděl. Rekonstrukce však také probíhá ve starých okolních budovách, časem přibudou i úplně nové. 

Vítkovická katedrála
Zdroj: ČT24

Pro obyvatele z okolní oblasti znamená přestavba Dolních Vítkovic významnou událost. Ačkoliv se podle galeristy Sklenáře tato záležitost dotýká všech okolních zemí a všech generací. 

Nedočkavci uspokojí svou zvědavost již 1. května, kdy se koná den otevřených dveří. Zdali se katedrála opravdu transformuje do „epicentra nového společenského života“, ale ukáže až čas.