Jiroutek touží zachytit myšlenku i její realizaci

Liberec – Oblastní galerie v Liberci připravila výstavu místnímu fotografu Jiřímu Jiroutkovi, který pod výstižným názvem Osobnosti české kulturní scény představuje celkem 70 portrétů umělců či jejich příznivců. Portrétní fotografii se autor věnuje více jak 20 let, návštěvníkovi tak jeho práce přibližuje i osobnosti, které již nežijí.

Jiří Jiroutek koncipuje portréty tak, aby pokaždé zachytil hlavu společně s rukama. „V hlavě je vždy myšlenka a ruka nebo ruce jsou prostředkem k tvorbě,“ vysvětlil fotograf. 

Fotografie vznikly klasicky, na svitkový film s 12 snímky a dávají možnost nahlédnout především do světa výtvarných umělců, malířů, grafiků, architektů a uměleckých sklářů. Fotograf je zastihl ve zcela neformálním prostředí ateliérů, které jim je blízké a ve kterém mohou být sami sebou. Až na výjimky jsou zachyceni v podzimu svého života, přesto, nebo právě proto, z nich vyzařuje mimořádná duševní síla. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Starší lidé jsou pro mne zajímavější objekt pro fotografování, neboť mají něco vepsáno ve tváři. Jsou to lidé, kteří vlastní svůj vyhraněný názor,“ uvedl. Ne náhodou bylo více než deset portrétů oceněno mezinárodním certifikátem QEP. 

Galerie doplnila fotografie vybraných výtvarníků také ukázkami jejich tvorby. „Nabízí to zajímavou možnost, že si návštěvník může porovnat tvorbu s autorem,“ doplnil ředitel Oblastní galerie Liberec Jan Randáček. 

Jiří Jiroutek – Osobnosti české kulturní scény, Oblastní galerie v Liberci od 19. 04. 2012 do 10. 06. 2012. Komentované prohlídky za účasti autora 10. 5. a 31. 5. 2012. K výstavě vychází katalog.

Vydáno pod