Marihuana není jenom o hulení

V Praze – Celovečerní dokumentární film o léčebných účincích konopí s názvem Rok konopí / Year of Mari©huana právě přichází do kin. Režisér Petr Slabý a producent a spoluautor scénáře Jan Hrnčíř po dva roky sledovali strastiplnou pouť čtyř pacientů trpících rakovinou a roztroušenou sklerózou, které zoufalství, bolest a strach ze smrti přiměly opustit klasickou léčbu a začít užívat konopí v různých formách, čímž se však ocitli na hranici zákona.

Na ploše devadesáti minut se mohou diváci seznámit s názory nemocných používajících ke své léčbě konopí, léčitelů, vědců a aktivistů v konfrontaci s postojem zákonodárců. Natáčelo se v České republice a Izraeli, kde jsou léčebné vlastnosti konopí zkoumány již desítky let. Ve filmu nechybí záběry z konference o konopí v parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a takzvané Konopné revoluce. Tvůrci dokumentu byli s kamerou přítomni i soudnímu procesu s psychoterapeutem Dušanem Dvořákem odsouzeným za pěstování a distribuci drog. 

Rok konopí se snaží objektivně mapovat diskutovanou problematiku využití konopí jako léku. Zároveň poukazuje na nutnost osobní svobody člověka, o jeho právu rozhodovat o svém zdraví, současně také odráží absurditu současného nastavení medicínského systému. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Průvodcem celého díla je klinický psycholog a dlouholetý člen Divadla Vizita Pjér la Šé´z, jenž je i autorem sugestivní hudby filmu. Jeho zasvěcený komentář posunuje problematiku do filozofických poloh a přidává tím emocionálně lidskou dimenzi. Důležitou postavou je také psychoterapeut a zakladatel společnosti Konopí je lék Dušan Dvořák, který se rozhodl zkoumat léčebné účinky konopí již v roce 2000. Další pohled do filmu vnáší léčitelka a chemička Libuše „Bushka“ Bryndová. 

Celku dodává na závažnosti vystoupení přední světové kapacity věnující se léčebným účinkům konopí, českého vědce prof. Lumíra Hanuše, který působí v Izraeli spolu s objevitelem THC, rektorem Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, prof. Raphaelem Mechoulamem. Profesor Hanuš se již na přelomu šedesátých a sedmdesátých let věnoval při studiích na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci výzkumu léčivého potenciálu konopí a je v současné době na toto téma nejcitovanějším českým vědcem doma i v zahraničí. Rok konopí vedle rozhovorů s oběma vědci zachycuje současnou situaci v Izraeli, kde jsou konopné výrobky poskytovány pacientům na základě licence zdarma. V České republice vědecký výzkum věnující se léčebným účinkům konopí neprobíhá. 

  • Z filmu Rok konopí / prof. Lumír Hanuš zdroj: ČT24
  • Z filmu Rok konopí zdroj: ČT24

Filmový štáb navštívil i odborníky zabývající se možnostmi výzkumu a aplikace konopí u nás. Ve filmu tak zazní vyjádření například MUDr. Tomáše Zábranského z Centra adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK. Natáčelo se i na Million Marihuana March a při takzvané konopné revoluci 17. listopadu 2010. K problematice se vyjadřují politici jako MUDr. David Rath, Mgr. Radek John či MUDr. Tomáš Julínek. 

Výsledný vjem ze snímku je vskutku zajímavý i pro lidi, kteří se touto problematikou až tak nezabývají. Pro diváky, kteří otázku marihuany vnímají hlavně přes tzv. „huliče“, bude jistě překvapující, že propagátoři volného užívání konopí pro léčebné účely tyto konzumenty vlastně odsuzují, neboť výrobky z této rostliny používají jako drogu a tak vytvářejí nepřátelské prostředí pro její legalizaci.

  • Z filmu Rok konopí zdroj: ČT24
  • Režisér filmu Rok konopí Petr Slabý zdroj: ČT24

Velmi závažné je ovšem pojmenování hlavního důvodu omezení pěstování konopí a jeho následné zpracování jako léčebné byliny, autoři filmu poukazují na to, že hlavním hybatelem zakazující politiky je byznys. Konopí je rostlina, která provází lidstvo po tisíce let a pro své vlastnosti našla pestré využití v různých oblastech lidského života, ovšem trpící lidé jsou (a budou) stále odkázáni pouze na oficiální farmaceutické výrobky.

Jedna z výrazných postav snímku Libuše „Bushka“ Bryndová, která se tajně zabývá výrobou mastí z konopí, říká: „Vždycky přeci lidstvo uznávalo dary přírody, dary země, jako dary, které jsou jeho. Přece mu to někdo nemůže zakazovat a pak mu to prodávat. To je zvrhlost.“