Známý i neznámý Schikaneder ve Valdštejnské jízdárně

Praha - Národní galerie po 13 letech opět připomíná oblíbeného malíře 19. století Jakuba Schikanedera. Ve Valdštejnské jízdárně návštěvníci naleznou početnou řadu obrazů i kreseb ze soukromých sbírek, které byly dříve považovány za nezvěstné. Současná výstava tedy přináší dosud největší přehlídku umělcovy tvorby s velkým počtem děl veřejnosti neznámým i nové informace o umělcově životě. Výstava je naplánována do 21. října. Minulou Schikanederovu přehlídku vidělo 100 000 návštěvníků.

Schikaneder se ve své tvorbě zprvu soustředil na melancholické obrazy ze života chudých a vyvržených lidí. Oblíbenou se pak stala zejména jeho série lyrických pražských motivů, zachycujících náladu zejména v zimní podvečer, a dobových interiérů se specifickou světelnou atmosférou. Věnoval se i tvorbě portrétní a krajinářské, v závěrečném období inspirován především přímořskými motivy.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Jeho dílo proniklo do obecného povědomí až v 80. letech minulého století spolu s renesancí zájmu o výtvarné umění konce 19. století. Dnes je Schikaneder nejdražším autorem z umělců 19. století, byť jeho tvorba zasahuje i za přelom století. Nejdražším dílem autora prodaným v aukci je Kontemplace prodaná v roce 2010 za 8,1 milionu. Na středeční večerní aukci v Praze se obraz Večer u mořského břehu prodal za 6,6 milionu korun.

K výstavě vychází obsáhlá monografie, kterou připravil Tomáš Vlček, jeden z autorů výstavy. Vychází i průvodce výstavou a Deník Jakuba S., publikace pro děti, kterou si budou moci samy dotvářet. Kromě webové stránky www.schikaneder.cz vznikla také počítačová hra pro děti Případ kocoura Kuby. Vedle audioprůvodců, které již NG používá, budou mít nově návštěvníci k dispozici elektronické průvodce v české znakové řeči pro neslyšící. Galerie připravila také velké množství doprovodných programů.