Ornament už není zločin

Praha – Co mají společného šaty Kate Middletonové a obrazy Alfonse Muchy? Ornamenty. Právě ty jsou tématem výstavy v pražské Galerii NoD. Na dílech třinácti českých výtvarníků přibližuje, jak s ornamenty pracují současní umělci.

„Ornament se objevuje všude možně – v reklamě, ve výlohách, na ulici, na látkách. V průběhu doby se hodně měnil a různým způsobem rozvíjel,“ upozorňuje kurátor výstavy Jiří Machalický. Ornamenty jsou součástí naší každodennosti, často ovšem nenápadně. Zatímco své velké období zažívaly v období symbolismu a secese, v době meziválečné avantgardy byly naopak zavrhovány jako přežitek a kýč.

„Ornament se někdy bere velmi vážně, někdy zase ne. Známý je například citát Adolfa Loose: Ornament je zločin,“ dodal Jiří Kornatovský, jeden z vystavujících umělců. Každopádně ornament má své místo v každé době, dokonce i v současném umění, jak dokazuje instalace v Galerii NoD.

„Pokusil jsem se udělat malý průzkum, jak se k němu staví současní umělci, jakými způsoby ho využívají a jaké postavení má v jejich díle. Ukazuje se totiž, že pro některé z nich je velmi důležitý možná i proto, že se opět začíná prosazovat forma proti obsahu, nebo že se forma může obsahem stát,“ domnívá se kurátor.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Na výstavě se propojuje tvorba umělců různých generací, kteří se každý z jiné strany k ornamentu přiblížili. Někteří z vybraných umělců využívají historický ornament v novém zpracování, například staré tapety v kolážích. Jiní směřují ke kompozicím vycházejícím ze snahy zachytit vývoj současné doby a vytvořit řád. Další se inspirují hrou tvarů v kaleidoskopu nebo vytvářejí performance, které zaznamenávají na fotografiích, čímž vznikají určité příběhy.

V Galerii NoD najdou díla celkem třinácti autorů: obrazy například Martina Mainera, Margity Titlové či Petra Písaříka, koláže Dalibora Chatrného či fotografie Jiřího Kornatovského. Prohlédnout si je zájemci mohou do 20. května.