Finále ukáže, co film dokáže

Plzeň – Zvláštní uvedení dokumentu Umanutá o režisérce Drahomíře Vihanové zahájil 22. dubna filmový festival českých filmů Finále Plzeň. Celkem bude během 25. ročníku s podtitulem „co dokáže film“ do 25. dubna v západočeské metropoli promítnuto na 170 snímků.

Část dokumentu režiséra Miroslava Janka vznikla právě v Plzni, kde byla Vihanová také loni na Finále předsedkyní poroty. Režisérka, která ovlivnila řadu studentů FAMU, se zapsala především do dokumentární tvorby poté, co její hraný debut Zabitá neděle (1969) skončil v trezoru. K hranému filmu se mohla vrátit až po revoluci (Pevnost, Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba).

"Snímek bude pochopitelně vycházet ze životního příběhu a tvorby této svérázné a dle mého názoru nedoceněné autorky, ale místo životopisného a filmografického informování se bude snažit o hlubší výpověď,“ uvedl režisér k dokumentu, který vznikl v koprodukci České televize.

Soutěže o Zlatého ledňáčka se v 25. ročníku účastní deset českých filmů: Alois Nebel, Cigán, Dům, Čtyři slunce, Nic proti ničemu, Okresní přebor, Poupata, Příliš mladá noc, Rodina je základ státu a Vrásky z lásky. „Další snímky, které měly premiéru v loňském festivalovém roce, uvidí diváci mimo soutěž,“ doplnil ředitel festivalu Ivan Jáchim. Celkem letošní Finále uvede 32 nových českých celovečerních filmů. Svého vlastního Zlatého ledňáčka mají i dokumenty, kterých se letos v soutěži utká celkem 21, mimo soutěž budou uvedeny čtyři.

Členem mezinárodní poroty soutěže bude polský režisér Krzysztof Zanussi. „Účast režiséra Zanussiho má vztah i k letošnímu zaměření na polskou kinematografii,“ upozornil Ivan Jáchim. Vedle Zanussiho snímku Ochranné zbarvení z roku 1976 a výběru současných polských filmů uvidí také diváci například retrospektivu Janusze Majewského, který přislíbil i osobní účast na festivalu. V Plzni bude navíc ve světové obnovené premiéře promítnuta zrestaurovaná kopie jeho filmu Dvojí svět hotelu Pacifik.

  • Janusz Majewski a Krzysztof Zanussi zdroj: Finále Plzeň
  • Dvojí svět hotelu Pacifik zdroj: Finále Plzeň

Vedle nejnovější produkce českého filmu přináší Finále i pohledy na tvorbu minulých let a retrospektivy umělců. Pod názvem Pocta Martinu Šulíkovi upozorní festival na jubileum a tvorbu slovenského režiséra snímků jako Zahrada nebo Sluneční stát. Sekce Křídla slávy sleduje tvorbu filmařů, kteří letos slaví jubileum: Miloše Formana připomene režisérská verze Amadea, skladatele Zdeňka Lišku, herce Josefa Kemra a výtvarníka Theodora Pištěka pak zrestaurovaná kopie Markéty Lazarové. Promítat se budou také filmy z dílny Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Druhým rokem připomíná Finále díla umělců propojených příbuzenských vztahem, letos je na programu Sága rodu Trojanů.

Doprovodné akce nabídnou workshopy, hudební program, v němž se objeví i interpreti jako Midi Lidi či Wich, kteří mají blízko k českému filmu, anebo autorská čtení spisovatelů také spřízněných s filmovým světem. Novinkou 25. ročníku je větší zaměření přehlídky na mladého diváka a Industry sekce pro filmové profesionály.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)