Stoppardova Arkádie poprvé na regionálních prknech

Cheb - Činoherní soubor Západočeského divadla v Chebu uvede v sobotní premiéře inscenaci Arkádie od renomovaného britského dramatika Toma Stopparda. Hra považovaná odborníky za jednu z nejlepších, které vznikly ve 20. století, bude poprvé uvedena v regionálním divadle. Dosud se objevila jen na velkých divadelních scénách v Brně a v Praze.

Přípravy představení se ujal Šimon Dominik, kmenový režisér a dramatik chebského divadla. Dominik, který se Stoppardovým dílem zabývá dlouho, režíroval dosud čtyři inscenace jeho textů. Část z nich ještě při studiu na DAMU, respektive současně s jejím ukončením. Naposledy se jako režisér představil loni na podzim s komedií Na flámu v Městském divadle Zlín. Dvě hry od Stopparda i přeložil, a to frašku Na flámu a komedii Bouřlivá plavba.

Divadlo hru zlínského rodáka Toma Stopparda popisují jako „duchaplnou komedii o touze poznat celou pravdu a o nemožnosti toho dosáhnout; o víře v budoucnost a důvěře v minulost“. Dominik k Arkádii poznamenal, že má naprosto fascinující stavbu, v níž se nejprve střídají a nakonec prolínají dvě časové roviny, jež autor propojil množstvím paralelních motivů.

„V Arkádii se objeví téměř celý soubor našeho divadla, v jedné z hlavních rolí hostuje mladý herec Ondřej Novák,“ podotkl ke hře umělecký šéf souboru Zdeněk Bartoš. Novák je známý zatím především z účinkování ve filmu a televizi, mimo jiné jako představitel hlavních rolí ve filmu Lidice a pohádce Micimutr.

Zkouška Arkádie
Zdroj: ČT24/Západočeské divadlo v Chebu

Dramaturgem Arkádie je Zdeněk Bartoš, autorem překladu Jaroslav Kořán, scénu a kostýmy navrhl Karel Čapek, původní hudbu složil jazzman Emil Viklický.

Stoppardova hra je šestou premiérou od začátku sezony Západočeského divadla, která má podtitul Sezona lákavého pokušení a právě pokušení a pokoušení je jednotícím tématem připravovaných představení.