Herci se zabydleli na tribunách bazénu i v jeskyni

Brno – Na neobvyklých místech se o víkendu odehrály premiéry představení studentů JAMU a brněnského divadla d´EPOG. Režiséři zasadili své inscenace do prostorů městského plaveckého stadionu a jeskyně Výpustek v Moravském krasu.

Inscenace Ninivea brněnského divadla d´EPOG přivede publikum na plavecký stadion Lužánky. Tribuny se mění na kulisy městečka Ninive, kde herci rozvíjí spektrum vlastností každého z obyvatel a provádí diváka cestou očišťování od hříchu. 

Právě téma duševní i tělesné očisty je důvodem, proč divadlo inscenaci zasadilo do prostředí bazénu. „Herci absolvují šestiměsíční intenzivní trénink a všechno, co vzniklo a z čeho se vyvinul tvar Ninivea, je výsledkem linie dramaturgie herce,“ dodala režisérka představení Lucia Repašská.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Netradiční místo si pro své absolventské představení vybrali i studenti JAMU. Inscenaci Domov dobrovolného otroctví zasadili do kulis jeskyně Výpustek v Moravském krasu. Režiséři do hry zapracovali i historii jeskyně, která v minulosti sloužila jako atomový kryt nebo továrna na letecké motory.

Podle režiséra Ivana Buraje se stala tématem hry naše současnost a možnosti totalitarismu: „Shledáváme ho třeba v institucích, jako jsou nadnárodní společnosti a jednou z nich je IKEA.“ V první části jeskyně před diváky ožijí děti z oblíbené knížky od Astrid Lindgrenové, ve druhé už je potkají poněkud odrostlé a zasažené krizí současnosti.