Floex s Fiordmoss vyrážejí na bleskové turné

Praha - Krátké společné turné ku příležitosti svých nedávno vydaných desek se rozhodly uspořádat jedny z nejzajímavější jmen aktuálně se pohybujících na české hudební scéně. Zatímco Floexe už lze v našich luzích a hájích označit za stálici, brněnské trio Fiordmoss patří k nejprogresivněji znějícím kapelám u nás a zaslouženě si získává stále větší a větší pozornost. Jejich vystoupení si mohou tento týden fanoušci užít mimo jiné v pražském Paláci Akropolis nebo brněnské Flédě.

Na regulérní desku Fiordmoss si sice ještě musíme počkat, světlo světa ale na přelomu února a března spatřilo už druhé EP brněnské kapely. Po loňském Gliese přišli Fiordmoss s novinkou Ink Bitten, na které se objevilo pět nových skladeb.

Kdo má naposlouchanou prvotinu Gliese, dost možná ho čerstvé EP v lecčem překvapí. Fiordmoss prodělali během roku 2011 celkem zásadní vývoj a na jejich hudbě to je dost vidět, respektive slyšet. Původní duo studentů brněnské fakulty výtvarných umění, Petra Hermanová a Roman Příikryl, k sobě loni přibralo třetího do party, kytaristu Jana Boroše. A zatímco debutová deska se nesla v duchu syrové kombinace akustické kytary a elektroniky, na Ink Bitten nalezneme daleko zadumanější indie pop připomínají britské The xx.

Druhá deska zní více trendy a produkčně je mnohem čistší a vytříbenější. Fiordmoss zní na českou kapelu hodně světově a jejich ambice určitě nekončí na Rozvadově, snad to potvrdí i na živo během následujícího týdne.

Zpátky po deseti letech

Společnost jim na pódiu bude dělat Tomáš Dvořák alias Floex, kterého během turné doprovodí další muzikanti a zpěvačka Sára Vondrášková. Pražský multiinstrumentalista Floex není na rozdíl od Foirdmoss na hudební scéně žádným nováčkem. Nezvyklý ohlas vzbudilo už Dvořákovo debutové album Pocustone z roku 2001, na kterém zkombinoval akustické nástroje, především oblíbený klarinet, s minimalistickými elektronickými aranžemi. Desce se dostalo ocenění v podobě Anděla, i když poněkud paradoxně v kategorii „Trance & Dance“.

Jenže pak jako když utne. Floex nechal na svou druhou řadovou desku čekat posluchače nezvyklých deset. Loni tak konečně vyšlo u Minority records druhé Dvořákovo album nazvané Zorya. Jako by ale ani mezi oběma deskami nevězela ona takřka uvěřitelná časová propast. Floex navázal přesně tam, kde skončil. Nijak významně nezasažen aktuální hudebními trendy si složil svůj nezaměnitelný náladový hudební mix. Dlužno podotknout, že Zorya tentokrát přinesla svému autorovi Anděly hned dva - v kategorii elektronické i alternativní hudby.

Floex s Fiordmoss zahrají během týdne postupně v Českých Budějovicích, Praze, Brně, Olomouci, Břeclavi a turné zakončí ve Valašském Meziříčí.

Turné Fiordmoss a Floexe

23/4 - České Budějovice, Slávie
http://www.slaviecb.cz/
24/4 - Praha, Palác Akropolis
http://www.palacakropolis.cz/
25/4 - Brno, Fléda
http://www.fleda.cz/
26/4 - Olomouc, Jazz Tibet Klub
http://jazzclub.olomouc.com/
27/4 - Břeclav, Kafé Piksla
http://www.piksla.cz/
28/4 - Valašské Meziříčí, M-klub
http://mklub.kzvalmez.cz/