Depresivní děti zjišťují, co po nás zbude

Praha – V pražské galerii Karlín Studios je nové Muzeum všednosti. Otevřela ho umělecká skupina nazvaná „Depresivní děti touží po penězích“. Jejich divadelně-výtvarný projekt nabízí pohled na základní lidské hodnoty očima mimozemšťanů. Expozice, která je představována jako první, se věnuje tématu víry.

„Mimozemská civilizace otvírá interaktivní muzeální expozici věnovanou poslednímu období tzv. lidské civilizace, která sídlila na planetě Zemi. Staňte se na několik okamžiků bytostmi, které mají jednu hlavu, čtyři končetiny a dvacet prstů! Vyzkoušejte si na vlastní kůži, jak se tyto bytosti cítily, v co věřily a čeho se obávaly. Vítejte do první části projektu Muzeum všednosti: víra. Tématem je: duchovní život a víra na sklonku lidského věku,“ lákají na projekt Depresivní děti.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Základní otázka, na kterou projekt hledá odpověď, zní: pokud by lidská civilizace v roce 2012 skutečně zanikla, jaké svědectví zanechají její pozůstatky pro budoucnost, respektive mimozemskou inteligenci? Pravděpodobně to bude - ekonomie jako teologie doby. Mimozemšťané víru nacházejí v masové kultuře, globálním životním stylu a zjednodušujících ekonomických a politických heslech. V Muzeu všednosti to dokazují výpovědi tří vzácných exponátů – lidí zamrzlých na počátku 21. století.

Expozice Víra je k vidění ještě dnes od 18:30 a od 20:00. Dále je připravený projekt Reliquiarum inspirovaný Kaplí svatého Kříže na Karlštejně a obchodním domem Palladium v Praze. Jedná se o výtvarně-sociálně-divadelně-duchovní happening, jehož hlavními tématy jsou duchovno a komerce v dnešní společnosti a odehraje se 27. dubna v rámci festivalu Okultění v K4, Celetná 20.