Proměny Prahy ukáže kino Evald

Praha - Přehlídka dokumentů Proměny Prahy - Zmizelá a znovuobjevená Praha se uskuteční v pražském kině Evald /Národní 28, Praha 1/ od 24. do 26. dubna, kde budou uvedeny dokumenty věnované Praze minulé i současné. Zahajovacím snímkem přehlídky je celovečerní dokument o bývalém židovském ghettu Zmizelé město pražské: Pátá čtvrť režiséra Josefa Císařovského.

Program přehlídky Proměny Prahy - Zmizelá a znovuobjevená Praha: 

Zmizelé město pražské - Pátá čtvrť /ČR 2012, režie Josef Císařovský/ - Dokument mapuje historii i současnost Josefova, bývalého židovského ghetta. Židovská dívka z ghetta nás provází nejmalebnějšími místy tzv. Páté čtvrti v době asanace na přelomu 19. a 20. století. Ve filmu pomocí 3D animace ožívá nejen legenda o Golemovi, ale také jedinečný labyrint domů, uliček, půd, sklepů a synagog. Fascinují nás rozpohybované obrazy malířů pražského ghetta Jana Minaříka a Václava Jansy ilustrující, jak kdysi vypadalo Staré město pražské. Film, natáčený v různých ročních obdobích, srovnává minulou a současnou tvář Josefova také očima současníků.

  • Z natáčení dokumentu Pátá čtvrť zdroj: Evald
  • Z natáčení dokumentu Pátá čtvrť zdroj: Evald

Povídky malostranské po 130 letech /ČR 2011, režie Jakub Wagner/ - Filmový pohled na současné obyvatele Malé Strany skrz optiku slavného Nerudova díla - Povídek malostranských. Výtvarný a stylizovaný dokument, kde se také představí v roli pamětníka režisér Jiří Krejčík, je prokládán dobovými fotografiemi a animovanými pasážemi. 

Praha mizerná I. /ČR 2000/ - cyklus dokumentů mapující proměny jednotlivých čtvrtí v Praze:

Slečna Braník /režie Jan Gogola/, Starý Dejvice /režie Marek Straka/, Ostatní pocity - Holešovice /režie František Kölbel/, Nebe nad Karlínem /režie Pavel Marek/, Hrdinové naší doby - Letná /režie Alice Nellis/.

  • Povídky malostranské po 130 letech zdroj: dokument-film
  • Povídky malostranské po 130 letech zdroj: dokument-film

Praha mizerná II.

Místo narození - Libeň /režie Kamila Vondrová/, Genius loci jezdí na kole - Nusle /režie Pavel Marek/, Smíchov /režie Štěpán Kačírek/, Střípky z jedné republiky - Žižkov /režie Jiří Skála/, Ostrovy - Žofín, Střelecký ostrov, Štvanice a řada dalších míst na Vltavě /režie Jiří Skála/.

Vydáno pod