Nejlepší design 2012 určí v Londýně

Londýn - Muzeum designu v Londýně má dnes v podvečer vyhlásit vítěze letošní Ceny za design. Mezi nominovanými byl i britský módní dům Alexander McQueen podepsaný pod svatebními šaty Kate Middletonové. Organizátoři, kteří sami označují soutěž za jakýsi ekvivalent Oscarů v designu, oceňují výtvarníky v sedmi různých disciplínách – v architektuře, digitálním designu, v módě, nábytku, v grafice, průmyslových výrobcích a také v dopravních prostředcích.

„Ovšem šaty na výstavu, která potrvá do začátku července, Kate nezapůjčila. Je zde vystaven pouze skeč, podle kterého byly ušity. Ale podle posledních zpráv tyto šaty nejsou horkým favoritem. Pokud jde o užší nominace, tak největší pozornost sklízí olympijská pochodeň a v módní sekci pozoruhodné šaty, vyrobené z recyklovaného plastového materiálu po vzoru papírových skládaček origami,“ informoval z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka. 

Z Londýna informuje Ivan Kytka (zdroj: ČT24)

„Samotná výstava jako celek je velice zajímavá, neboť je největší přehlídkou toho nejlepšího v designérském odvětví za minulý rok. V muzeu je vystaveno na 70 exponátů,“ dodal Kytka, podle něhož určujícím trendem pro tento ročník byly designy, které respektují obnovitelnost životního prostředí, které jsou vyráběny s vědomím, že lidstvo by mělo být vůči přírodě pokorné. „Velice zajímavý design má například i vystavený přístroj na odhalování min v terénu,“ upozornil.