YouTube Fest hledá pět kapel, které chtějí víc

Praha - Stát na stejném pódiu jako Faith No More letos na Rock for People a hrát před velkým publikem na Sázavafestu – tak vypadá sen většiny začínajících kapel. Soutěž YouTube Fest 2012 ho pěti z nich splní. Amatérské kapely do soutěže poslali téměř 800 hudebních klipů.

Zaslaná videa v první fázi soutěže zhodnotí porota, kterou pro letošní ročník tvoří Milan Cais a Mardoša (Tata Bojs), Albert Černý (Charlie Straight), Jarda Hudec (iREPORT), Lukáš Paulů (Ochranný svaz autorský) a také loňský vítěz, skupina Flattus.

Svůj výběr porota skončí 16. května, kdy vyhlásí 15 finalistů. Následně vyberou samotní fanoušci v on-line hlasování na YouTube pět nejlepších kapel, kteří budou moci kromě jiného vystoupit na známých letních festivalech. Vítězná pětka dostane možnost zahrát si na některém z festivalů Jam Rock, United Islands, Prague City Festival, Rock For People, Sázava Fest a Open Air Festival. Pouze absolutní vítěz je však navštíví všechny.

Soutěže mezi profesionály katapultovaly již řadu kapel. „Šíří svoji muziku dominovým efektem, jak to na těch sociálních sítích bývá, tak se dostanou do přízně strašně lidí,“ říká hudební publicista Jarda Hudec. Původně karlovarští GoodFellas prošli desítkami klání, než uspěli jako objev roku v cenách Anděl. „Soutěže jsou dobré hlavně v úplně první fázi, kdy se kapela snaží dostat mimo svoje domácí město,“ vysvětluje Jakub Anděl z GoodFellas.

Kapela je po určitou dobu více vidět

Jan Kunze, který je původně dramaturgem, díky soutěži se svou kapelou KOFE-IN prorazil, když získal druhé místo v kategorii Objev roku v hudební anketě ŽEBŘÍK 2011. „Hlavně nám to pomohlo ve větší medializaci. Kapela je po určitou dobu více vidět,“ říká Jan Kunze, zpěvák kapely.

Fenomén YouTube a sociálních sítí hraje v hudebním průmyslu výraznou roli. Zářným příkladem je celosvětová superstar, kterou agent hudebních společností objevil právě přes web – kanadský zpěvák Justin Bieber.

Druhý ročník soutěže YouTube Fest je organizován magazínem iREPORT a Ochranným svazem autorským (OSA) ve spolupráci s českým Googlem. Je součástí programu Google pro českou kulturu.

Soutěž YouTube fest plní sny (zdroj: ČT24)