Al Di Meola a Gonzalo Rubalcaba - dva mistři v Česku

Praha - Dva uznávaní hudebníci, americký kytarista Al Di Meola a kubánský pianista Gonzalo Rubalcaba vystoupí 11. května na společném koncertě v pražském Rudolfinu. Program, který se v Evropě objeví poprvé, nabídne jazzovou fúzi dvou vynikajících muzikantů.

Al Di Meola byl průkopníkem spojení world music a jazzu. Posluchači si ho oblíbili zejména pro tangovou hudbu. Od roku 1991 Di Meola interpretuje skladby zesnulého argentinského skladatele Astora Piazzolly, které můžeme slyšet například na albu Seduction for Solo Guitar z roku 2007.

„Piazzolla mě zcela zásadně ovlivnil jako hudebníka i jako člověka,“ uvedl Di Meola, který má na kontě více než dvacet vlastních alb. Vystupuje v mnoha formacích, mimo jiné v proslulém triu s virtuózními kytarovými kolegy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou.

Gonzalo Rubalcaba vystupuje po celém světě jako sólový klavírista a hraje s malými jazzovými uskupeními či s komorními i plnohodnotnými symfonickými orchestry. V repertoáru má bop a afrokubánský jazz, tradiční kubánské a mexické balady a bolera, v poslední době vstupuje i na pole kubánské klasiky. Podle The New York Times se stal „jedním z největších jazzových hudebníků“. Je držitelem čtyř cen Grammy, na osm jich byl nominován. Jeho zatím poslední album vyšlo v roce 2010 pod názvem Fé.