Na teplickém AniFestu i dřevo promluví

Teplice - 11. ročník festivalu AniFest, který se od 26. dubna do 1. května uskuteční v Teplicích a v Duchově, je zasvěcen loutkám. Připomíná tím 100. výročí narození jednoho z největších filmových tvůrců Jiřího Trnky. Mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů uvede díla z Francie, Japonska, Rumunska, Polska, Maďarska a Británie.

Čestným prezidentem je Barry Purves, britský pedagog, výtvarník, animátor a režisér, jehož filmy získaly přes 60 mezinárodních ocenění včetně oscarové nominace. Ve svých snímcích prostřednictvím loutkové animace zpracovává témata známá z opery, baletu i z klasické tragédie. Loutce je zasvěcena velká část doprovodného filmového i nefilmového programu. Soutěžní část jako každoročně představí to nejlepší ze současné světové animované tvorby včetně oscarových kandidátů i aktuálních snímků osobností nezávislé animace. 

Téma loutky a odkaz Jiřího Trnky zpracovává i znělka, jejímž autorem je jeho vnuk Matyáš, student animace na FAMU. Během třiceti sekund představuje 17 loutek reprezentovaných skrze své tělo, které běžně zůstává divákovi skryto. Tím ale pocta českému výtvarníkovi nekončí. „Výstava ukazuje dílo Jiřího Trnky přímo na dosah,“ říká ředitel festivalu Jakub Hora. „Výstava shrunuje více než padesát originálních loutek, to znamená buď loutky, které Jiří Trnka vytvořil, nebo podepsal jako tzv. ověřené kopie,“ dodává.

Novou kategorií na festivalu jsou nenarativní a experimentální animované snímky, založené na atmosféře a výrazné výtvarné stránce. AniFest se letos poprvé uskuteční i na zámku v Duchcově. Kromě videoinstalace výtvarníků Martina Búřila a Jana Šrámka jsou v zámecké galerii instalovány dvě loutkové výstavy. Uskuteční se zde také projekce v letním kině zámecké zahrady a školičky animace pro děti. 

AniFest se poprvé konal v roce 2002 v jihočeské lázeňské Třeboni, v roce 2009 pak zahájil svou pouť do severočeských lázní Teplice. Z původně české přehlídky animovaného filmu se od té doby stal významný festival s mezinárodní soutěží. V Třeboni se nyní pořádá podobná přehlídka pod názvem AniFilm, která letos proběhne 3.-8. května.

Cílem festivalu je prezentovat to nejlepší ze současné české i světové produkce a systematicky představovat významná jména z historie i současnosti animovaného filmu, ať už skrze retrospektivy jednotlivých tvůrců například při příležitosti jejich výročí nebo skrze prezentace evropských i mimoevropských národních kinematografií.

Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest podpoří opět Česká televize jako tradiční hlavní mediální partner. Na obrazovkách nabídne zpravodajství Šupiny z AniFestu, Velký sál Krušnohorského divadla se promění v Sál České televize s programem pro děti. Česká televize také ocení nejlepší animované filmy vytvořené dětmi. 

„Spojení České televize a AniFestu považuji za naprosto přirozené, protože Česká televize je největším koproducentem české animované tvorby. V posledních letech se podílela na realizaci tak divácky zajímavých projektů, jako jsou Fimfárum 1 až 3, Kozí příběh – Pověsti staré Prahy, Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Nejnověji připravuje celovečerní filmy Hus i ti husiti a Kozí příběh se sýrem. Organizátorům AniFestu přeji hodně zdaru v jejich počínání a festivalu mnoho spokojených diváků,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.